Pozornica

Preminula jedna od najvećih srpskih balerina

Preminula jedna od najvećih srpskih balerina
Foto: Pixabay/Ilustracija | Preminula jedna od najvećih srpskih balerina

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Cijeli svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

"Njena posvećenost baletskoj umjetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umjetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umjetnosti neizbrisiv...", poručili su iz nacionalnog teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini... Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogoma u kultnim baletima poput "Labudovo jezero, "Čudesni mandarin", "Karmen", "Don Kihot "Žizela"...

Bila je autor libreta i koreografije za djela "Banović Strahinja", "Jelisaveta", "Večiti mladoženja", "Samson i Dalila", "Šeherezada"...

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta.

Igrala je i na filmu ("Kako su se voljeli Romeo i Julija", "Zvižduk u osam", "Formula 1").

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.

Vrijeme i mjesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije