Pozornica

Preminuo Ivica Kunčević

Preminuo Ivica Kunčević
Foto: Neva Zganec/PIXSELL | Preminuo Ivica Kunčević

Hrvatski pozorišni reditelj Ivica Kunčević preminuo je juče u Dubrovniku u 77. godini.

Kunčević je rođen u Bartolovcu 1945. godine. Diplomirao je 1969. komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu te studirao pozorišnu režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu, gdje je poslije predavao pozorišnu režiju.

Režirao je oko stotinu predstava

Kao reditelj prvo je angažiran u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića (1969.-1977.) i u Dramskom kazalištu Gavella (1977.-1982.) u Zagrebu, a potom do penzionisanja 2012. u zagrebačkome HNK. Bio je ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2002. do 2009. godine.

Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica i prerađivao nepozorišne tekstove, a na scenu je često postavljao djela Šekspira, Čehova, Bulgakova i posebno Držića, Gundulića i Vojnovića. Značajna su mu i uprizorenja Rostandova Cirana de Bergeraca i Vodopićeve Tužne Jele.

Objavio je zbirke teatroloških eseja Ambijentalnost na dubrovačku i Redateljske bilješke. Za svoj rad Kunčević je dobio brojne značajne nagrade i priznanja. U 2021. godini dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a ove godine nagrade Grada Dubrovnika i "Vladimir Nazor" za životno djelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije