Pozornica

Princeza Zlatka na turneji po BiH

Princeza Zlatka na turneji po BiH
Foto: N.N. | Princeza Zlatka na turneji po BiH

BANJALUKA, MOSTAR - Nova autorska predstava Nevid teatra "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" biće premijerno izvedena u nedjelju, 7. jula, u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 12.12.

Predstava će biti izvedena u okviru projekta Nevid teatra "Obrazovanje kroz igru", koji se sprovodi kroz zajednički projekat UN-a "Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH".

Ovim izvođenjem Nevid teatar započinje ovogodišnju turneju po BiH, koja će od 7. do 24. jula, osim u Mostaru, biti realizovana i u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjaluci.

"Priča govori o Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznavajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svog oca kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet", saopšteno je iz Nevid teatra.

Tekst predstave nastao je, stoji u saopštenju, na osnovu motiva najboljih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru".

"Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta 'Blago ispod krova' Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta 'Gdje se sakrila ljepota?' Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta 'Domovinom mojom' Nedima Puriša iz Zenice", kažu u Nevid teatru, navodeći Marka Dukića kao autora teksta koji ujedno potpisuje režiju i koreografiju.

Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija-Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizite. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić, a tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i Plesni studio "City Jazz".

"Obrazovanje kroz igru" Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansiraju u okviru zajedničkog projekta UN-a "Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH". Ovaj projekat sufinansiraju i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su BHRT, Radio M i "Nezavisne novine".

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, u kojima će djeca, vođena od animatora, na zabavan i uzbudljiv način učiti o biljnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije