Pozornica

Prnjavorski kulturno-umjetnički život nije potonuo u mrak

Prnjavorski kulturno-umjetnički život nije potonuo u mrak
Foto: N.N. | Prnjavorski kulturno-umjetnički život nije potonuo u mrak

PRNJAVOR - Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Prnjavora uprkos pandemiji virusa korona uspjela je da očuva kulturno-umjetnički život ovog grada s željom da publici olakša teške trenutke i priredi večeri za pamćenje.

Ova ustanova prošlu godinu završila je sa ukupno 17 javnih nastupa, 31 audio-pričom, pet kratkih filmova, osam gostovanja, osvojenih sedam nagrada na tri festivala, dvije premijere te organizacijom četiri gostujuće i jednom humanitarnom predstavom.

Umjetnički rukovodilac Dramske scene Brankica Radonjić istakla je medijima da je Dramska scena za 2020. godinu imala velike planove za sticanje novih iskustava i znanja, za premijere, gostovanja i nastupe na festivalima, ali pojavom virusa korona već od marta sve je stalo.

- Svjetla su se isključila i mi smo ostali u mraku, ali ne onom lijepom pozorišnom mraku, koji u kratkom iščekivanju donosi svjetlo prve scene, niti onom mraku nakon odigrane predstave, kada se svi sa osmijehom pogledamo i napustimo salu, a neko za nama isključi svjetlo i naša čarolija potone u mrak. Ovaj mrak je bio drugačiji, strašan, gust, koji je mladim glumcima krao tremu pred nastup i kontakt sa publikom - rekla je Radonjićeva.

Prema njenim riječima Dramska scena je u aprilu, nakon mjesec dana pauze, odlučila da se vrati publici na novi način.

- Svako veče mališanima smo poklanjali po jednu audio-priču. Željeli smo da se uspavljuju uz kvalitetan književni tekst i zvuk naših glasova. Pomogao nam je u tome Ranko Pavlović i njegova zbirka priča “Jedna priča i druge priče”, kao i prijatelji iz Radio Prnjavora. Sa “Fejsbuk” stranice i “Jutjub” kanala našeg pozorišta 31 noć podsjećali smo publiku da smo tu, da dišemo i da je volimo - kazala je Radonjićeva.

Naglasila je da su se tokom ljeta odvažili da snime nekoliko kratkih filmova sa temom društvenog aktivizma, za šta su u novembru stigle i nagrade, iako su, kako kažu, svoju satisfakciju dobili i zbog uspješno obavljenog posla.

- Prnjavor tokom jeseni, dva mjeseca, postaje grad pozorišta kroz reviju “Prnjavor i prijatelji”. Prijatelji su raspoloženi i odlučni da igraju, publika je bila željna takvih sadržaja. Igrali smo na otvorenoj sceni - gradskom trgu, u parku i dvorištu Centra za kulturu. Igrali smo i u sali sa pedesetak najupornijih u publici -  objasnila je Radonjićeva.

Istakla je da je predstava “To nisam ja” pobijedila na Internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima te da su na virtuelnom učešću na Festivalu scenskih minijatura u Leskovcu za dramoletu dobili nagradu stručnog žirija za kolektivnu igru.

- Kraj godine, pod vođstvom Siniše Tešanovića i u saradnji sa Dramskim studiom Narodne biblioteke “Branko Radičević” iz Dervente, iznjedrio je dramsku grupu za odrasle i njihovu prvu predstavu “Ženski razgovori” - navela je Radonjićeva i dodala da su osam žena i jedan muškarac napravili takav otklon od sumorne sadašnjosti, od mraka i bezvazdušnog stanja današnjeg doba da su u tim večerima pronašli utjehu.

Planovi

Iz Dramske scene medijima su poručili da zbog epidemiološke situacije nemaju planova za naredni period. Međutim, istakli su da ipak imaju šest pripremljenih predstava, volju i želju da punim srcem igraju pred svojom publikom.

(Glas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije