Pozornica

Program za djecu: "Talas hladnog vremena" i "Ptica od pijeska" u BNP-u Zenica

Program za djecu: "Talas hladnog vremena" i "Ptica od pijeska" u BNP-u Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Program za djecu: "Talas hladnog vremena" i "Ptica od pijeska" u BNP-u Zenica

ZENICA - Predstave za djecu "Talas hladnog vremena" i "Ptica od pijeska" u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zanica biće odigrane 13. i 16. marta od 11 časova.

Predstava "Talas hladnog vremena" prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića na programu je 13. marta.

Kako ističe Mijatović, ovo je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima.

"Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen 'imaginarni prijatelj', Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje", zapisao je Mijatović.

U predstavi igraju Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević Čeliković i Mensur Begičević.

Na Velikoj sceni BNP-a Zenica 16. marta biće odigrana predstava "Ptica od pijeska" nastala prema tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić.

"'Ptica od pijeska' je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami", rekao je Benjamin Bajramović, autor dramskog teksta.

U predstavi igraju Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo.

Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo, za scenografiju je zadužena Adisa Vatreš Selimović, za kostimografiju Sabina Trnka, a muziku potpisuje Rijad Kaniža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije