Pozornica

Proslava Međunarodnog dana plesa u NPS uz balet "Žetva"

Proslava Međunarodnog dana plesa u NPS uz balet "Žetva"
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Proslava Međunarodnog dana plesa u NPS uz balet "Žetva"

SARAJEVO - Povodom Međunarodnog dana plesa, 27. aprila u 19. 30 na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) ponovo će biti izveden balet "Žetva" kompozitora Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo.

Kako je saopšteno iz NPS,  1946. godine osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, ali se pravi početak rada sarajevskog baleta vezuje za predstavu "Žetva", prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, 25. maja 1950. godine, postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tad djelovao u sarajevskoj operi i ruska balerina Nina Kirsanova.

Publika će uživati u igri solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta, u naslovnim ulogama gledatI ćemo Tamaru Ljubičić i Olega Karatseva.

Dizajn scenografije potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Katarina Radošević Galić, dramaturginja je Asja Krsmanović.

"Balet 'Žetva' Borisa Papandopula, učinio je da se ponovo zaljubim u teatar. Muzika, sadržaj, igrači, strepnja, odgovornost… Danas se klasični, moderni, neoklasični balet i druge savremene forme plesa, nesumnjivo prepliću. Klasični balet doživljavam kao temeljni jezik. Kako je klasična muzika zapisana notama vječna, tako je i klasični balet vječan, ima svoju posebnu strukturu i poseban značaj. Ovdje sam kao koreografkinja crpila inspiraciju odasvud. Moje viđenje 'Žetve' je prilagoditi je sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija. Vjerujem da sam na taj način predstavu približila gledaocu, pogotovo mladima koji uče voljeti balet kao umjetnost", kazala je o baletu koreografkinja Edina Papo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije