Pozornica

"Protekcija" Branislava Nušića na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

"Protekcija" Branislava Nušića na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | "Protekcija" Branislava Nušića na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

SARAJEVO - Dramska predstava "Protekcija", rađena po tekstu Branislava Nušića i u režiji Kokana Mladenovića, biće odigrana 15. juna od 19.30 na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi igraju Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

"Polazeći od činjenice da je 'Protekcija' komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak Svetislav Kukić ovdje je nešto kao dramski eksponent samog Nušića. U ovoj verziji 'Protekcija' je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru... Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama. Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Vjerujem da bi Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom", ističe Milena Bogavac, koja potpisuje adaptaciju teksta i pisanje songova.

Scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografska rješenja uradila je Lejla Hodžić, kompozitorka je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, a saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije