Pozornica

"Protekcija" Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni BNP-a Zenica

"Protekcija" Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni BNP-a Zenica
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | "Protekcija" Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni BNP-a Zenica

ZENICA - Predstava "Protekcija" nastala prema tekstu Branislava Nušića, a u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), biće izvedena na daskama Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica 21. marta od 19.30.

"Svi problemi koje genijalni Nušić lucidno detektira u svom velikom djelu, 'Protekciji', aktualni su i danas. Naš mentalitet pogotovo. Skloni smo korupciji, skloni vezama, skloni tome da negdje uđemo na mala vrata, da nešto obavimo ispod žita, da smislimo milijun načina da nešto napravimo nečasno, u svoju korist. U biti, ništa se nismo promijenili od vremena nastanka ove komedije do dana današnjeg. Uz tragičnu aktualnost, ovo je i komedija koja se duhovito obračunava s devijacijama našeg vremena. Vjerujem da će se publika gromko smijati, ali da će nakon toga ostati neki okus gorčine", zapisao je o predstavi Kokan Mladenović.

U predstavi igraju Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić. Dramaturgiju predstave potpisuje Džejna Hodžić, adaptaciju teksta i pisanje songova Milena Bogavac, a scenografiju Marijela Hašimbegović.

Kostimografska rješenja uradila je Lejla Hodžić, kompozitorka je Irena Popović Dragović, dok je scenski pokret povjeren Amili Terzimehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije