Pozornica

Protest mađarskog Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost

Protest mađarskog Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost
Foto: Facebook | Protest mađarskog Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost

BUDIMPEŠTA - Na hiljade studenata, profesora i pristalica mađarskog Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost, formirali su danas ljudski lanac između njihove institucije i parlamenta u znak protesta zbog vladinih koraka kojima im se umanjuje autonomija.

Oni koji su protestvovali predavali su iz ruke u ruku dokument kojim su deklarisani principi i ciljevi univerziteta, a koji je trebalo da bude predstavljen zakonodavcima, prenosi AP.

U proteklih nekoliko godina, vlada premijera Viktora Orbana prebacila je nekoliko ključnih univerziteta u privatne fondacije kojima, kako navodi agencija, upravljaju upravni odbori lojalni vladi.

Iako vlada tvrdi da će nova struktura povećati kvalitet obrazovanja i učiniti institucije finansijski nezavisnim, kritičari reforme vide kao napore da ograniče autonomiju škola i ideološki ih približe nacionalističkoj vladi, navodi AP.

Studenti Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost zabarikadirali su se u zgradi od utorka. Školski zvaničnik rekao je danas da će početak nastave biti odložen za nedjelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije