Pozornica

Provokativna predstava u Zagrebu: Frljić opet uzburkao Hrvatsku

Provokativna predstava u Zagrebu: Frljić opet uzburkao Hrvatsku
Foto: Express.hr | Provokativna predstava u Zagrebu: Frljić opet uzburkao Hrvatsku

U najnovijoj pozorišnoj predstavi koju potpisuje Oliver Frljić "Šest likova traži autora" u zagrebačkom Kerempuhu pojavljuju se svi likovi sa hrvatske desnice, a već je premijera izazvala buru u hrvatskom kulturnom životu kao rijetko koja do sada.

U Frljićevoj predstavi ima svega, od ličkog biskupa Mile Bogovića koji kokainom na svadbi "vjenčava" novinara, uz srpsku folk muziku, do svemoćnog šefa Dinama Zdravka Mamića, Željke Markić i Zlatka Hasanbegovića.

Na sceni se maše i hrvatskim zastavama iz vremena NDH, igra fudbal sa lobanjama žrtava iz Ahmića, čuje Musolinijev glas i izvikivanje fraza koje gode ušima ekstremnih desničara, kojima je režiser na sceni stavio svinjske njuške.

I dok ljevičari iz sveg glasa hvale Frljića i njegovu provokativnost, koja ni ovoga puta nije izostala, desni korpus je krajnje nezadovoljan načinom kako je postavljeno slavno Pirandelovo djelo, uz državna sredstva koja pozorište dobija. Ne nedostaje u Frljićevoj postavci Pirandela ni današnjica, pa se ređaju "zahtjevi" da novi pozorišni zakon onemogući da Srbi vode glavna hrvatska pozorišta, a režiser se sprda i sa udruženjem "U ime porodice" koje je bilo inicijator jedinog referenduma koji je prošao, a radi se o onom u kojem se definiše šta je brak.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije