Pozornica

Prva smotra veterana okupila 10 kulturno-umjetničkih društava

Prva smotra veterana okupila 10 kulturno-umjetničkih društava
Foto: Facebook/KUD Modriča | Prva smotra veterana okupila 10 kulturno-umjetničkih društava

U Modriči je večeras održana Prva smotra veterana na kojoj je učestvovalo 10 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Brčko distrikta.

Organizator manifestacije, koja je počela defileom kulturno-umjetničkih društava gradskim ulicama, te nastavljena tročasovnim nastupom u Srpskom kulturnom centru, je Kulturno umjetničko društvo (KUD) Modriča uz pokroviteljstvo opštine.

Rukovodilac Sekcije veterana KUD "Modriča" Danka Todorović rekla je da Sekcija ima 20 ženskih članova koje aktivno rade od osnivanja 2016. godine.

"Trenutno imamo uigranih šest koreografija igara sa Ozrena, iz Šumadije, Crne trave i Beograda u Srbiji sa kojima se predstavljamo u Modriči, te na smotrama veterana u Republici Srpskoj i Srbiji", rekla je Srni Todorovićeva.

Ona je navela da su se pozivu na Prvu smotru veterana u Modriči odazvali Gradsko Kulturno-umjetničko društvo "Trebinje" iz Trebinja, Udruženje za njegovanje narodne tradicije "Zlatibor" iz Čajetine u Srbiji, Rusinski kulturni centar iz Novog Sada, KUD "Dr Mladen Stojanović" iz Mladenova.

Na smotri su nastupili i Udruženje krajišnika "Koreni" iz Bačke Palanke, Srpsko prosvjetno kulturno umjetničko društvo "Prosvjeta" iz Brčkog, Udruženje žena "Ivonin zlatni vez" iz Šamca, KUD "Zoran Tomušilović" Dugo Polje-Botajica kod Modriče i KUD "Zavičaj" iz Modriče.

Predsjednik čajetinskog Udruženja Luka Vesović rekao je da su članovi društva sa zadovoljstvom prihvatili poziv na manifestaciju u Modriči.

Umjetnički rukovodilac veterana Gradskog KUD iz Trebinja Dobroslav Bjelica rekao je da je uz čuvanje kulturne tradicije uloga k KUD-a da predstavi kulturno nasljeđe Trebinja, Hercegovine, Republike Srpske i Srbije.

"KUD sa veteranima ima 380 članova svih uzrasta, koji su više puta nastupali u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Bjelica.

Predsjednik KUD "Dr Mladen Stojanović iz Mladenova Radovan Ristić rekao je da KUD uz igre iz Bojvodine i Srbije njeguje i kulturu Srba iz Krajine u BiH, odakle su korijeni velikog broja članova KUD-a.

Manifestaciju, kojoj je u velikoj sali Srpskog kulturnog centra prisustvovalo više od 200 posjetilaca, otvorila je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Modriče Bojana Kurešević.

Savjetnik načelnika Modriče Jovice Radulovića, Aleksandar Petrović rekao je da lokalna uprava podržava rad kulturno umjetničkih društava na prostoru opštine, kao i sekciju veterana KUD "Modriča", koja je među aktivnijim u ovoj opštini. /kraj/lam/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije