Pozornica

Pučinijev operski dragulj: "Tosca" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Pučinijev operski dragulj: "Tosca" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | Pučinijev operski dragulj: "Tosca" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

SARAJEVO - Opera "Tosca" kompozitora Đakoma Pučinija, u režiji Gorana Golovka, u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) biće izvedena 3. februara od 19.30 uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Ivo Lipanović.

"Osuvremenjivanje opere se ne radi da samo sebi bude svrha, već da raznim scenskim znakovima, da ne kažem simbolima, nama govore o našem vremenu. Tako je i ova 'Tosca' zapravo jedna priča o političkoj opresiji i represiji i o jednoumlju koje melje sve ljudske osjećaje, a ponajviše ljubav, kao najveću misteriju i najveću ljepotu našega postojanja", ispričao je Golovko u intervjuu za "Nezavisne" pred samu premijeru opere, održanu 22. oktobra 2022. godine.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, kazao je da je "Tosca" uzbudljiva predstava u kojoj nam stvarnost, kako globalna, tako i regionalna i lokalna, nameće tematsku i idejnu slojevitost ove priče.

U naslovnim ulogama pojavljuju se Katarina Kikić Marić, Amir Saračević i Ivan Šarić, a ostatak podjele čine Denis Isaković, Siniša Markanović, Ileš Bečei, Leonardo Šarić, Josip Katavić, Hana Salihović, Mahir Srebrenica i Dragan Rokvić. Scenograf predstave je Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradio je Mladen Radovniković, dok scenski pokret potpisuje Dajana Zilić.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija i "Superar u BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije