Pozornica

"Rechnitz - Anđeo uništenja" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

"Rechnitz - Anđeo uništenja" na sceni Sarajevskog ratnog teatra
Foto: Sarajevski ratni teatar | "Rechnitz - Anđeo uništenja" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

SARAJEVO - Predstava "Rechnitz - Anđeo uništenja", nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, a u režiji Sabine Mitereker na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) biće odigrana sutra u 20 časova.

U predstavi, koja je koprodukcijski projekat Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i HNK Mostar, igraju glumice i glumci oba pozorišta - Selma Alispahić, Jelena Kordić Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

"Radnja drame 'Rechnitz - Anđeo uništenja' bavi se događajem koji se desio u noći između 24. i 25. marta 1945. godine, kada je grofica priredila u svom dvorcu Rechnitz gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire, od kojih je jedan bio njen ljubavnik, a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice, koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan", navodi se u saopštenju HNK Mostar.

Dodaje se da se u Austriji o ovom događaju nije govorilo decenijama te da su tragovi zločina uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene.

"Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata", pojašnjeno je.

Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, saradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice rediteljke Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije