Pozornica

Remek-djelo Dostojevskog "Idiot" u režiji Selme Spahić premijerno na sceni NPS

Remek-djelo Dostojevskog "Idiot" u režiji Selme Spahić premijerno na sceni NPS
Foto: Velija Hasanbegović | Remek-djelo Dostojevskog "Idiot" u režiji Selme Spahić premijerno na sceni NPS

SARAJEVO - Predstava "Idiot" rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 22. februara 2023. godine, sa početkom u 19.30.

"Mi smo krenuli od misli vodilje Dostojevskog o tome kako je roman pisao o tadašnjoj mladoj generaciji koja ima toliko snage i strasti, a za koju on misli da je beizdejna. Ne htijući da etiketiramo cijelu generaciju mladih ljudi, odlučili smo da sa njima pravimo predstavu, iz njihovog svjetonazora i estetike, da detektujemo da li je u pitanju bezidejnost ili promjena svjetonazora. Sam proces je dijalog generacija, meni lično jako uzbudljiv i nadam se da će i predstava biti", kazala je Spahićeva.

Kako je dodala i dalje se radi o romanu "Idiot", kako ga kritika naziva, "nesavršenom remek-djelu", te se ekipa predstave i dalje bavi pitanjem dobrote u svijetu koji dobrotu ne dopušta, ali da to rade na, za Dostojevskog, neočekivan i nadamo se zabavan način.

U naslovnim ulogama pojaviće se Dino Sarija koji će igrati lik Lava Nikolajeviča Miškina, Vanja Đugum Matović kao Nastasja Filipovna Baraškova, Igor Skvarica u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina, te Sara Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančinove.

Ostatak podjele čine Ejla Bavčić Tarakčija, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja radi Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić dok aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

Sarajevska publika moći će uživati u dva reprizna izvođenja dramske predstave "Idiot" koja su na rasporedu 23. i 25. februara sa početkom u 19.30.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije