Pozornica

Ruski državni balet u Sarajevu priredio bajkoviti spektakl na ledu

Ruski državni balet u Sarajevu priredio bajkoviti spektakl na ledu
Foto: Fena | Ruski državni balet u Sarajevu priredio bajkoviti spektakl na ledu

Ansambl Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg izveo je sinoć u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra istinski spektakl - baletnu predstavu na ledu "Uspavana ljepotica" Petra Iljiča Čajkovskog, predstavivši se tako prvi put sarajevskoj publici.

Riječ je o jedinoj baletskoj trupi koja izvodi klasičan balet na ledu. Ansambl od 37 plesača na ledu, od kojih su većina bili umjetnički klizači, osvajači ruskih i međunarodnih nagrada te medalja na takmičenjima, do sada je održao više od 7.000 nastupa širom svijeta, oduševljavajući publiku nesvakidašnjim baletskim spektaklom na ledu.

Članovi Ruskog državnog baleta, jednog od bisera te zemlje osnovanog 1967. godine, na scenu su donijeli priču o princezi koja pada u stogodišnji san nakon što na nju tamne čini baca zla vještica. Jedino poljubac prave ljubavi probudiće je iz sna...

Uz maštovitu scenografiju, nastup je obogaćen sa više od 300 kostima koji stvaraju posebnu čaroliju na sceni, vodeći gledaoce u ledeni bajkoviti svijet. Jedinstvenost predstavi daje spoj baletnih i klizačkih tehnika i izričaja, obogačujući je posebnom dimenzijom.

Za potrebe predstave postavljena je do sada najveća scena u toj olimpijskoj dvorani.

U posljednjih pet godina ova produkcija je uspješno izvedena na najboljim scenama u USA, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije