Pozornica

SARTR: Predstava "Faust - studije" ujedinila region

SARTR: Predstava "Faust - studije" ujedinila region
Foto: Screenshot Facebook/SARTR | SARTR: Predstava "Faust - studije" ujedinila region

SARAJEVO - Na sceni Sarajevskog ratnog teatra, kada prođe pandemija i dozvoli se sloboda okupljanja na javnim mjestima, opet će se igrati predstave. Teatar nam nedostaje. Mora nedostajati, kao što vam nedostaje normalan kontakt sa ljudima, tako vam nedostaje i živa umjetnost na sceni. Ona posebna energija u sali, emotivna interakcija koja se nekad desi između glumaca i publike.

Ovo je dio "Malog pisma publici", koje je napisao Aleš Kurt, direktor Sarajevskog ratnog teatra, popularnog SARTR-a, u jeku pandemije virusa korona.

Kako su u međuvremenu epidemiološke mjere u društvu uveliko popustile i kako se očekuje zvanični kraj pandemije i otvaranje pozorišnih kuća širom regiona, SARTR je nastavio s radom na novoj predstavi, započet neposredno prije proglašenja pandemije.

Riječ je o komadu "Faust - studije", koji je nakon tri mjeseca pauze okupio glumce u pomenutom pozorištu. Predstavu radi slovenački reditelj Tomi Janežič prema tekstu "To nije to" slovenačke autorke Simone Semenič, a pored SARTR-a u koprodukciji učestvuju Kraljevsko pozorište "Zetski dom" sa Cetinja, Beogradsko dramsko pozorište i Internacionalni teatarski festival MESS.

"Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi. Bosanskohercegovačka publika je već upoznata s njegovim prethodnim radom. Predstava 'Galeb', u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, gdje je osvojila 'Zlatni lovorov vijenac' za najbolju predstavu u cjelini", saopšteno je iz SARTR-a.

Kako je rečeno dalje u saopštenju, ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji.

"Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost", istakli su iz SARTR-a.

Premijera predstave planirana je za utorak, 7. jul, a u istoj igraju Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić iz Bosne i Hercegovine, potom  Jelena Laban i Karmen Bardak iz Crne Gore, te Maja Ranđić i Dunja Stojanović iz Srbije.

Kako ističu akteri komada, Janežiča ne zanima još jedna verzija "Fausta", već prije svega odnos prema mitu i tome šta on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga, zaključili su, analiza suštinske problematike koja mu je osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzistencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije