Pozornica

SARTR oživljava prošlost Sarajeva

SARTR oživljava prošlost Sarajeva
SARTR oživljava prošlost Sarajeva

Predstavom "Vesela večer u Sarajevu", koja će biti izvedena u srijedu naveče u avliji Svrzine kuće, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović, Sarajevski ratni teatar (SARTR) nakon ljetne pauze započinje teatarsku sezonu 2014/2015.

"Pozorišni komad 'Vesela večer u Sarajevu' u produkciji SARTR-a u saradnji s Muzejom grada Sarajeva, te uz pomoć Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Jevrejske općine, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, Sarajeva prije 101 godinu, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje s različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina", navodi Hana Karadža, portparol ove pozorišne kuće.

Glavna inspiracija za tekst su djela književnika Ive Andrića i Isaka Samokovlije i drugih, pa Karadža ističe da će to biti veselo veče, baš kako ga opisuje Samokovlija.

"Za sve one koji ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas... Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno. Propraćeni pjesmom i muzikom, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije", pojašnjava ona.   

Uz  glumce Maju Salkić, Sonju Goronju, Mehmeda Porču te Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i Anida Isanović i Dunja Kazić, članice vokalnog ansambla "Korona", dok će za pratnju na harmonici biti zadužena Kaća Hadžifejzović. 

Predstava će biti igrana i u četvrtak, petak i subotu, a svako izvođenje počinje u 19.30.

Cijena ulaznice iznosi 15 KM, broj mjesta je ograničen, a s obzirom na to da se predstava igra na otvorenom, ukoliko dođe do vremenskih neprilika publika će biti blagovremeno obaviještena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije