Pozornica

"Sarajevo Feeling" i "Neće biti smak svijeta" u SARTR-u

"Sarajevo Feeling" i "Neće biti smak svijeta" u SARTR-u
Foto: Sarajevski ratni teatar | "Sarajevo Feeling" i "Neće biti smak svijeta" u SARTR-u

SARAJEVO - Predstave "Sarajevo Feeling" autora Almira Bašovića, u režiji Tomasa Stejarta, i "Neće biti smak svijeta" autora Adnana Lugonića, u režiji Nine Nikolikj, na daskama Sarajevskog ratnog tetara (SARTR) biće odigrane 8. i 9. februara od 20 časova.

"Drama 'Sarajevo Feeling' Almira Bašovića se bavi generacijom rođenom početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, generacijom koja je ratom gotovo izbrisana. Mladi ljudi iz čina u čin osluškuju kako dolazi rat i narušava im ustanovljene odnose", saopšteno je iz SARTR-a.

Dalje navode da "Sarajevo Feeling" jeste muzika, ljubav i ples. Tuga i usamljenost. Strah, sreća, naivnost i ranjivost. I nada i snovi.

"Predstava je realizirana u koprodukciji SARTR-a i Scene MESS. U predstavi igraju Snežana Bogićević, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Amar Selimović, Igor Skvarica, Kemal Rizvanović, Lidija Kordić, Ivona Baković i Hana Zrno", pojašnjeno je dalje u saopštenju.

Predstava "Neće biti smak svijeta" autora Adnana Lugonića, a u režiji rediteljke Nine Nikolikj, nastala u koprodukciji "Peripetija Productiona", Makedonskog narodnog teatra i Sarajevskog ratnog teatra. 

"Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe, ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice - otac i dvije sestre. U predstavi igraju Dženana Džanić, Darja Rizova i Saša Handžić", zaključeno je u saopštenju SARTR-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije