Pozornica

Savanović za "Nezavisne": Ljetna scena GP "Jazavac" potrebna nama, gradu, a najviše publici

Savanović za "Nezavisne": Ljetna scena GP "Jazavac" potrebna nama, gradu, a najviše publici
Foto: N.N. | Savanović za "Nezavisne": Ljetna scena GP "Jazavac" potrebna nama, gradu, a najviše publici

Banjalučka pozorišta su nakon proteklog perioda vezanog za pandemiju virusa korona bila primorana da uvode razne novitete u svoj rad, čime su pokazala da umjetnost opstaje uprkos svemu.

Gradsko pozorište "Jazavac" u tom teškom periodu za umjetnost, ali i sve ostalo, uspjelo je da pronađe adekvatan način da nastavi svoju misiju širenja pozorišne magije, a upravo jedan od tih načina jeste stvaranje Ljetne scene u "Jazavcu".

Od prethodne godine "Jazavac" je na svojoj sceni ugostio mnogobrojne izvođače, publiku i umjetnike, a zatim su odlučili da takva jedna scena treba da ostane u tradiciji ovog pozorišta i Banjaluke.

U razgovoru za "Nezavisne" Ljubiša Savanović, glumac i organizator u "Jazavcu", ekskluzivno je najavio i rad na novoj predstavi "Banjaluka", u kojoj će svoj talenat pokazati domaći glumci, u režiji mladog banjalučkog reditelja Nikole Bundala, a samo tekst za ovu predstavu pisalo je šest autora koji su rođeni i/ili su radili u Banjaluci u nekom periodu svog života. Takođe, najavio je i niz novih gostovanja i festivala, među kojima je istaknuti "Zaplet", a sa posebnim oduševljenjem razgovarali smo o značaju postojanja Ljetne scene ovog teatra.

"Ljetna scena će biti otvorena do kraja avgusta i na njoj će biti izvedene predstave sa repertoara Gradskog pozorišta 'Jazavac' za djecu i odrasle, gostujuće predstave, zatim koncerti banjalučkih i gostujućih bendova i projekcija serije 'Kosti', prvi put nakon premijernog emitovanja. Sve je pod otvorenim nebom, pored Vrbasa, idealno za ljetne večeri", rekao je Savanović.

On je naglasio značaj jedne takve scene za grad Banjaluku, a Ljetna scena je zvanično otvorena 4. jula koncertom "Vasil Hadžimanov benda".

"Srećan sam što je ovaj bend otvorio scenu i što je tražena karta više za njihov nastup. To je jedan od bendova koji je obilježio i moju mladost, bend uz koji sam odrastao", izjavio je Savanović.

Dodao je da Ljetna scena ovog teatra znači samom "Jazavcu", gradu, ali najviše publici, što se vidi i po posjećenosti i gromoglasnim aplauzima.

"Zato i pravimo ovaj program. S obzirom na to da publika dolazi na sve ove programe, vidim da i njima znači i treba. I to je dovoljno. Nikada se nismo oslanjali na druge, nego na sebe i na svoj rad. Oko prostora nam je pomogao Sportski centar 'Borik', a banka partner našeg pozorišta Addiko banka je jedina koja nas je podržala u ovom projektu. Hvala im", istakao je Savanović.

Savanović je dalje u razgovoru za "Nezavisne" rekao da je najbitnije da ostanemo zdravi i da rad uopšte bude moguć na jesen i na zimu. Takođe, pojasnio je buduće planove ovog teatra.

"Ako sve bude po planu, početkom jeseni nas čeka premijera predstave 'Banjaluka' u režiji mladog Banjalučanina Nikole Bundala i dramatizaciji Vide Davidović. Tekst za ovu predstavu pisalo je šest autora koji su rođeni i/ili su radili u Banjaluci u nekom periodu svog života: Lana Bastašić, Tanja Šljivar i Armina Galijaš, Željko Stjepanović, Vida Davidović, Nikola Kolja Pejaković i Radmila Smiljanić, kao i ostali dio autorske ekipe scenograf, kostimograf, kompozitor, kao i sjajna glumačka podjela", rekao je Savanović o novom projektu te dodao da publiku "Jazavca" očekuje jedan komad koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

"Progovorićemo o nama, gradu u kojem živimo, njegovim ljudima. Ne senzacionalistički, ne dnevnopolitički, ne banalno, nego suštinski. Pored toga, spremili smo i sjajan program za 'Zaplet'. Već sad mogu da najavim predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, novopazarsku predstavu - ovogodišnjeg pobjednika 'Sterijinog pozorja', sjajnu koprodukcionu predstavu prijedorskog i koparskog pozorišta i još nekoliko odličnih komada", zaključio je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije