Pozornica

"Schindlerov lift" na 66. "Sterijinom pozorju"

"Schindlerov lift" na 66. "Sterijinom pozorju"
Foto: N.N. | "Schindlerov lift" na 66. "Sterijinom pozorju"

SARAJEVO - Premijera predstave "Schindlerov lift" u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, izvedena je prije sedam dana u sarajevskom Kamernom teatru 55.

A nakon premijere u grad na Miljacki stigla je sjajna vijest - predstava je ušla u zvanični takmičarski program "Sterijinog pozorja", jednog od najprestižnijih teatarskih festivala bivše Jugoslavije.

"To je samo još jedan od pokazatelja kako se rad i trud isplate. Genijalnost romana Darka Cvijetića, majstorski pretočena u teatarski jezik pod rediteljskom palicom maestra Kokana Mladenovića, iznesena na ramenima našeg vrhunskog ansambla, gdje su, rame uz rame, stajali teatarski prvaci i djeca iz osnovne škole, rezultirali su predstavom koja je nakon prve izvedbe prestala biti samo predstava i postala događaj. Događaj dovoljno velik da započne mijenjati ovaj naš mržnjom omeđeni svijet", navodi se u saopštenju Kamernog teatra 55.

Autor romana "Schindlerov lift" Darko Cvijetić svojevremeno je iskazao zahvalnost svima koji su doprinijeli da se "njegovo malo škripanje po papiru" pretvori u veliki pozorišni čin koji, kako je kazao, "nadilazi teatar kao pojam i ulazi u oblast ljudske empatije, koja nam je beskrajno i suštinski potrebna".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije