Pozornica

Sedlo Dušana Savića Duje

BANJALUKA - Knjiga koja je ovih dana obogatila ediciju izdanja "Nezavisnih novina" je "Sedlo Banja Luka iz kofera uspomena" Dušana Savića Duje.

Riječ je o proznom djelu prožetom sjećanjima Dušana Savića, umjetnika koji je dugi niz godina bio desna ruka poznatom velikanu filma Lordanu Zafranoviću. Rođen je u Banjaluci 1952. godine, ali je veći dio života proveo u Zagrebu, gdje je radio kao producent i pomoćnik režije. Početkom devedestih Savić odlazi u Beč, gdje radi kao nastavnik u austrijskim redovnim školama, a nakon teže saobraćajne nesreće, krajem devedestih, više se okrenuo vajanju i literarnom stvaralaštvu.

`Dušan Savić zaviruje u stranice duge i burne istorije svog rodnog grada, tek toliko da onima koji nisu imali sreću da u njima žive otkrije osnovne podatke, ali piše za one druge, koji s njim dijele sjećanje na djetinjstvo`, zapisala je recenzent Radmila Kolundžija.

Skoro svaka od 15 priča, smatra ona, složenih poput najsuptilnijeg mozaika, ima svog junaka, dok ostale učesnike autor možda i namjerno ne spominje `izazivajući ih time da mu se jave kako bi osjećanja ponovo postala zajednička`.

Knjiga `Sedlo` može se kupiti na kioscima `Nezavisnih novina`.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije