Pozornica

Sedmica Studija "Jazavac": Mjesto na kojem se ne uči samo o glumi, nego i o životu

Sedmica Studija "Jazavac": Mjesto na kojem se ne uči samo o glumi, nego i o životu
Foto: N.N. | Sedmica Studija "Jazavac": Mjesto na kojem se ne uči samo o glumi, nego i o životu

BANJALUKA - U Gradskom pozorištu "Jazavac" od 10. do 20. juna u okviru Sedmice Studija "Jazavac" biće održano 14 javnih časova i pet premijernih predstava, koje su spremili članovi Škole glume i govora Studio "Jazavac" i njihovi mentori. Kako saopštavaju iz pomenutog pozorišta, javni časovi i premijerne predstave rezultat su desetomjesečnog rada u Studiju "Jazavac".

"Osnivanjem Studija 'Jazavac' 2010. godine, u sklopu Gradskog pozorišta 'Jazavac' otvorena su vrata mladim ljudima koji vole pozorišnu umjetnost i žele da uče, istražuju i rade u ovoj oblasti. Rezultat njihovog rada su godišnji ispiti i predstave u kojima imaju priliku da pokažu svoj rad. U sklopu rada ovog studija organizuju se radionice iz oblasti usko vezanih za pozorišnu umjetnost", saopštavaju iz Gradskog pozorišta "Jazavac".

Sa polaznicima ove škole kao mentori i predavači rade profesionalni glumci Velimir Blanić, Miljka Brđanin, Smiljana Marinković, Vladimir Đorđević, Nataša Ivančević, Dragana Marić, Senad Milanović, Snježana Mišić, Nataša Perić i Belinda Stijak.

Velimir Blanić, glumac i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, kaže da je izveo već nekoliko generacija u Studiju "Jazavac".

"Već deset godina predajem glumu polaznicima Studija 'Jazavac' i izveo sam nekoliko generacija pametnih, kreativnih, obrazovanih, kulturnih i lijepo odgojenih mladih ljudi koji se danas bave različitim zanimanjima i unapređuju svojim potencijalom ne samo naš grad, nego i mnoge evropske gradove. Ponosan sam kad pogledam sa koliko mladih sam sarađivao i imao priliku da im nesebično pružim sve ono što znam, ne samo o glumi, nego i o životu, a s druge strane i da mnogo toga naučim od njih jer, kao što rekoh, to su stvarno pametna i kreativna djeca", ističe Blanić. Kako je dodao, najljepši je osjećaj kada mu priđe zadovoljan i nasmijan roditelj nakon završne prezentacije i iskreno čestita i zahvali što su na najbolji mogući način razvili maštu i kreativnost njegovog djeteta i što se to posebno odrazilo i na školske aktivnosti.

"Veliki broj djece je uz našu pomoć savladao poteškoće u čitanju, govoru i ponašanju. Biti predavač u Školi glume i govora Studio 'Jazavac' nije posao, već misija koja prije svega ima zadatak da djecu na kvalitetan način odvoji od problema koji ih okružuju i prepozna, a samim tim i razvije njihove potencijale koji će im možda i odrediti neke životne puteve", istakao je Blanić.

Belinda Božičković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske i rediteljka, duži niz godina postiže sjajne rezultate u radu sa članovima ovog studija.

"Osam godina radim kao predavač glume u Studiju 'Jazavac'. Kako vrijeme prolazi osjećam sve veću odgovornost prema djeci jer je vrijeme brzo i čudno i oni se teško u svemu tome snalaze. Ponosna sam kad vidim djecu koja su prošla kroz naš studio, ponosna sam na to u kakve su kulturne, pametne i umne ljude izrasli. Ogromnu moć ima pozorišno vaspitanje u vaspitanju djece. Pored truda da njegujemo i učimo lijep govor, trudimo se da djecu podstaknemo na kritičko razmišljanje", navela je glumica. Ona ističe da je u današnje vrijeme, kada su djeca preplavljena ekranima, a to im slabi pažnju i koncentraciju, zaista bitno da se bavimo jačanjem njihovih umnih, emotivnih i ostalih sposobnosti.

"Program koji radimo na časovima omogućava djeci da na uzbudljiv način dolaze do otkrića značajnih za njihov svijet. Srećni smo što iz godine u godinu broj naših članova raste, a mi imamo mogućnost i privilegiju da budemo dio njihovog odrastanja i sazrijevanja", zaključuje Božičkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije