Pozornica

"Šekspir festival" privukao 4.000 posjetilaca

"Šekspir festival" privukao 4.000 posjetilaca
Foto: N.N. | "Šekspir festival" privukao 4.000 posjetilaca

Šesti "Šekspir festival", održan od 27. juna do 3. jula u Novom Sadu i Čortanovcima, privukao je oko 4.000 posjetilaca i za svaku predstavu, kao i za film na zatvaranju festivala, tražila se "ulaznica više".

Ovaj međunarodni festival, kao i prethodnih godina, i u ovom izdanju okupio je značajne svjetske produkcije iz oblasti pozorišne umjetnosti, opravdaši time ideju da njeguje djela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Uporedo sa glavnim programom, u kojem su izvedene četiri predstave, odigravao se i prateći program koji je ove godine prvi put obuhvatio i jednu izložbu i premijeru filma.

U glavnom programu publika je imala priliku da pogleda četiri predstave.

Predstava "Ričard Treći" u režiji Aleksandra Popovskog i izvođenju ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, otvorila je festival u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta.

Potom su u ambijentu Vile "Stanković" u Čortanovcima odigrane predstave "Moj Šekspir", "Bura" i "Bogojavljenska noć".

Predstava "Moj Šekspir", rađena prema konceptu i zamisli osnivača "Šekspir festivala" Nikite Milivojevića, okupila je značajne glumce iz zemlje i regiona.

Tako su Vojislav Brajović, Miodrag Krivokapić, Svetlana Bojković, Milena Zupančič, Ozren Grabarić, Svetozar Cvetković, Jelena Ðulvezan, Hadži Nenad Maričić i Zijah Sokolović sećanjima, pripovedanjima, monolozima, publici predstavili "svog" Šekspira, odnosno svoja iskustva tokom rada na Šekspirovim komadima - iskreno, emotivno, duhovito, inspirativno, uzbudljivo, rečju - šekspirovski.

"Moj Šekspir" je trogodišnji projekat "Šekspir festivala" u kojem će, kako ističu organizatori, učestvovati oko 30 glumaca.

Trećeg dana nastupio je glumački ansambl Nacionalnog teatra iz Nice sa predstavom "Bura" u adaptaciji i režiji Irine Bruk koja je prikazala svoje bajkovito, inovativno, maštovito, vedro viđenje Šekspirovog komada, a izvođenje mađioničarskih trikova samo je doprinijelo oduševljenju i radovanju publike, koja je veoma dugim aplauzom pozdravila sve učesnike predstave.

"Bogojavljenska noć", u izvođenju "Bridge House Theatre SE20" iz Londona, u režiji Gaja Retalaka, takođe je osvojila publiku.  Odlična uigranost i razigranost glumaca, među kojima je nemoguće posebno jednog istaknuti, držali su pažnju svakog gledaoca do samog kraja predstave. 

Scenografija se sastojala od samo četiri stolice, a zahvaljujući vrsnoj simbiozi reditelja i glumaca pred publikom se prikazao strašni brodolom, veličanstveti dvor, vrt, plaža, hladna i vlažna tamnica, živopisna kuhinja, topla damska odaja... 

U okviru pratećeg programa organizovana je izložba "Šekspirova pozornica Joce Savića“, kao tribini čiji su učesnici skrenuli pažnju na značaj koji je Joca Savić imao u evropskoj pozorišnoj istoriji kao glumac, reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu, osnivač čuvene nove Šekspirove pozornice i pozorišni pedagog. 

Festival je zatvoren u Kulturnom centru Novog Sada srpskom premijerom filma "Sve je istina" (All Is True) Keneta Brane čija je radnja smeštena u 1613. godinu i prati poslednje godine života Vilijama Šekspira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije