Pozornica

Šekspirov komad: "Mjera za mjeru" premijerno u SARTR-u

Šekspirov komad: "Mjera za mjeru" premijerno u SARTR-u
Foto: Sarajevski ratni teatar | Šekspirov komad: "Mjera za mjeru" premijerno u SARTR-u

SARAJEVO - Premijera predstave "Mjera za mjeru", po tekstu Vilijama Šekspira, a u režiji Mirka Radonjića biće izvedena 28. marta sa početkom u 20 časova na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Kako najavljuju iz SARTR-a, radnja predstave je smještena u Beč u kom je početkom 17. vijeka došlo do zloupotrebe moći.

"Skoro pola vijeka kasnije, žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj, a likovi koji zauzimaju manji prostor u ovoj drami, u predstavi dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama", navode iz SARTR-a.

"Blagodet raditi Šekspira, čini da je svima kao ekipi taj tekst, njegove teme, ali i njegov jezik dao prostor za stvaranje i mogućnost da na krilima tog teksta probaju poletiti u ovoj predstavi. Predstava se velikim dijelom odvija u samoj publici i u tome šta su  njihova promišljanja, asocijacije, afiniteti i mogućnosti razumijevanja predstave, pa me samim tim raduje susret sa publikom", rekao je na današnjoj konferenciji za medije režiser Mirko Radonjić.

U predstavi igraju Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak, Faruk Hajdarević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine Nejra Babić, dramaturg, za kostimografiju je zadužena Lina Leković, dok je muzika djelo Hanan Hadžajlić.

"Značaj ove predstave je i pozicija iz koje se odabralo govoriti, odnosno u ovoj predstavi  pozicija iz koje priča kreće je pozicija likova koji u tekstu imaju najmanje prostora, ali su žrtve licemjerstva, o kojem tekst 'Mjera za mjeru' incijalno i govori", navela Nejra BabiĆ.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo zbog saradnje sa Mirkom Radonjićem, za koju kaže da je otvorila mogućnost otkrivanja novih načina čitanja Šekspira. 

"Kroz tematiku koju je zadao sam Šekspir, bez umotavanja u celofan, na vrlo brutalan i eksplicitan način na sceni predstavlja svijet današnjice koji se od vremena u kojem je pisao Šekspir u nekim segmentima nije promijenio. Mizogini stavovi i odnos prema ženama jednaki su kao i prije četiri stotine godina iako danas živimo u demokratskim okvirima koji nam samo daju više prostora", navela je Maja Salkić, direktor SARTR-a.

Dodala je da je predstava "Mjera za mjeru"  po hrabrosti i teatarskim sredstvima zasigurno nešto sasvim novo na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni.

Komad je kofinansiran od strane Evropske unije, kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs).

"Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu", saopštavaju iz SARTR-a.

Dodaju da je komad takođe podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu.

"Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu", zaključuju iz SARTR-a.

Reprize su zakazane za 29. i 30. mart sa početkom u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije