Pozornica

Serijal tribina "Kulturna politika Srba u 21. vijeku", prvi gost Arsen Čarkić

Serijal tribina "Kulturna politika Srba u 21. vijeku", prvi gost Arsen Čarkić
Foto: Ustupljena fotografija | Serijal tribina "Kulturna politika Srba u 21. vijeku", prvi gost Arsen Čarkić

BANJALUKA - Pijanista i profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Arsen Čarkić održaće prvu u nizu tribina na temu "Kulturna politika Srba u 21. vijeku", koju organizuje Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci, u prostorijama ovog fakulteta u srijedu sa početkom u 19 časova.

"Cilj projekta kojeg realizuje Filozofski fakultet je da, putem serije predavanja i tribina, otvori stručnu i javnu diskusiju o potrebi definisanja kulturne politike Srba u 21. vijeku. Ove javne diskusije bi trebalo da daju odgovor na sljedeća pitanja: Treba li nam jedinstvena i jasno definisana kulturna politika Srba u 21. vijeku? Koji su njeni ključni ciljevi i elementi? Ko su njeni ključni nosioci, pokrovitelji i korisnici? Koja je uloga države, crkve, akademske zajednice, dijaspore, institucija i organizacija u kulturi, te samostalnih umjetnika? Imamo li svijest o srpskom kulturnom  prostoru i koja sve područja on obuhvata?", saopštili su organizatori tribine.

Organizatori ističu još neka pitanja na koje bi tribina trebalo da skrene pažnju.

"Kakav odnos treba biti prema kulturnim politikama drugih naroda sa kojima Srbi dijele životni prostor? Koji bi bili konkretni mehanizmi stvaranja mreže kulturnih institucija, organizacija i umjetnika, te promocije i distribucije srpske kulture u svijetu? Da li kulturna politika Srba treba da dobije neku formu pravno-političkog dokumenta i ko bi trebalo da je usvoji?", neka su od navedenih pitanja.

Predavači i gosti ovih tribina, podvlače organizatori na kraju saopštenja, će biti afirmisani srpski intelektualci, kulturni radnici i umjetnici iz zemalja u kojoj Srbi imaju svoje zajednice ili kulturnu baštinu.

Voditelj tribine je Nebojša Kuruzović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije