Pozornica

"Siročad" u BNP-u Zenica: Komad koja propituje ima li opravdanja za nasilje

"Siročad" u BNP-u Zenica: Komad koja propituje ima li opravdanja za nasilje
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | "Siročad" u BNP-u Zenica: Komad koja propituje ima li opravdanja za nasilje

ZENICA - Predstava "Siročad" nastala prema tekstu Denisa Kelija, u režiji Ivana Plazibata biće izvedena 12. marta od 20 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dramaturgiju i jezičku adaptaciju potpisuje Nedžma Čizmo, scenografiju Sabina Trnka, kostimografiju Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Petar Bilbija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat.

"Predstavu 'Siročad', koju smo na osnovi istoimenog dramskog teksta inscenirali u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, žanrovski bismo mogli odrediti kao triler. Naime, napeta priča i radnja komada potiču pažnju gleodaoca do te mjere da ga sve vrijeme 'drže' intelektualno i emotivno involviranog u iščekivanje razrješenja. To, naravno, ni u kojem slučaju, nije svrha samo sebi - predstava ima snažnu poruku i prezentira društvenu refleksiju na tematiku kojom se bavi", zapisala je Nedžma Čizmo.

Istovremeno, predstava postavlja i pokušava odgovoriti na ova (i slična) pitanja: da li je porodica zaista osnovna ćelija društva? Da li je neophodno štititi je, čak i ako je "teško bolesna"?

"Važna tema u komadu jeste nasilje. Tekst i predstava propituju ima li za nasilje opravdanja, kako nasilnici razmišljaju te dokle mogu ići. Postoji li uopće dobar čovjek? Mogu li situacija i sklop okolnosti od svakoga napraviti lošeg čovjeka? Autor postavlja veoma jasan kontrast između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Vanjski svijet u Kelijevoj drami djeluje kao postapokaliptično mjesto gdje su fizički obračuni svakodnevica, prostor u kojem vladaju ulične bande i prosječnom čovjeku nije zamislivo ni kročiti vani. S druge strane, dom likova Helen i Danija predstavlja oazu sigurnosti i mira, te likovi (koji su u potpunosti upoznati sa pravilima vanjskog svijeta) moraju sami odrediti do koje granice će pustiti vanjski svijet da prodre u njihov dom i može li se uopće postaviti ta granica", pojašnjava Čizmo.

U komadu igraju Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije