Pozornica

"Škola za žene" otvara 22. Teatar fest

"Škola za žene" otvara 22. Teatar fest
Foto: N.N. | "Škola za žene" otvara 22. Teatar fest

BANJALUKA - Premijerom predstave "Škola za žene", koju je po Molijerovom tekstu na Veliku scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) postavila rediteljka Đurđa Tešić, ove subote u 20 časova počeće 22. izdanje Teatar festa.

U predstavi igraju Željko Stjepanović, Anja Ilić, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez, Dragana Marić, Goran Jokić i Đorđe Marković, scenografiju potpisuje Dragana Purković-Macan, a kostimografiju Ivana Ristić. Tradicionalno, komad u izvedbi ansambla domaćina festivala neće biti u takmičarskoj konkurenciji festivala.

"U svojoj najmanje izvođenoj komediji 'Škola za žene' Ž.B.P. Molijer bavi se pitanjem odnosa prema ženi. Radeći ovu predstavu, na moju veliku čast i zadovoljstvo, šestu u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, pitam se: da li je ova komedija tako retko igrana baš zato što se tema kojom se bavi

smatra prevaziđenom u savremenom, a ipak tako dominantno muškom svetu", rekla je rediteljka Đurđa Tešić, kojoj je ovo ukupno šesta režija u NP RS.

Tešićeva se pita da li je rijetko izvođenje Molijerove "Škole za žene", napisane daleke 1662. godine, rezultat toga da smo vijekovima kao ljudska vrsta navikavani da je odnos prema ženi kao prema nižem biću prirodan.

"Pored Molijera, još jedan muški autor čitava dva veka kasnije, 1869. godine, Džon Stjuart Mil u svom eseju 'O potčinjenosti žena' govori o ženskom položaju u društvenim odnosima na sličan način: 'Svi uzroci, društveni i prirodni, kombinuju se da bi učinili teško verovatnom mogućnost kolektivne pobune žena protiv moći muškaraca'", zabilježila je Đurđa Tešić, prije čijeg komada će biti upriličeno i svečano otvaranje Teatar festa. Ceremonija je zakazana u holu NP RS pola časa prije same izvedbe "Škole za žene". Već za nedjelju zakazana je izvedba komada Maksima Gorkog "Malograđani" u izvedbi gostujućeg ansambla Dramskog teatra na Vaseljenskom iz Rusije, dok u ponedjeljak počinje takmičarski program festivala. Za nagrade će se takmičiti pet predstava iz BiH, Srbije i Hrvatske, dok će u sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg Teatar festa biti priređene promocije knjiga i časopisa, te Festival monodrame mladog glumca. Ovaj festival u festivalu na sceni "Petar Kočić" u nedjelju, sa početkom u 18.30, otvoriće mlada glumica Kristina Šikanjić, a promocije časopisa i knjiga počeće u ponedjeljak u 17.30 predstavljanjem časopisa "Agon". Festival će trajati do 8. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije