Pozornica

Slike koje šalju poruku

BANJALUKA - Sretko Divljan je čovek koji bojom, linijom i crtežom šalje poruke ljubavi, bola i ponosa, upravo one poruke koje građani Srbije i RS šalju čitavom svetu, rekla je Slavica Đukić-Dejanović, predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije, otvarajući izložbu "Divljanizam" užičkog slikara u četvrtak naveče u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Đukić-Dejanovićeva je istakla da je Divljan umjetnik kojeg može da inspiriše i Petar Kočić, ali i njegova majka koja je rođena i živjela u Bosni.

"Impresionirana sam izložbom jer sam imala priliku da upoznam novog Sretka Divljana. Svaka njegova izložba je susret sa novom umetnošću. Radi se o čoveku koji ne može da se uklopi ni u jedan pravac jer je on i te kako svoj. Mislim da nema jačih mostova među ljudima koji žive ovde i u Srbiji. Znam da na Drini treba da pravimo hidrocentrale, međutim kada pravimo kulturne događaje onda mi to radimo za sebe, za dušu, ali i za one koji treba da prave hidrocentrale", objasnila je Đukić-Dejanovićeva.

Divljan smatra da slikar ne treba stalno da se drži istih motiva, već da istražuje i traga za nečim novim.

"Ovi radovi su rađeni uljanim pastelom, to je nova tehnika koja zadire u duboke slikarske ponore. Izložbu sam nazvao 'Divljanizam' jer je ona deo mene, to je moj lični stil, lični način kako se može doći do nečega što se zove kultura. Nikada nije dobro biti prepoznatljiv za sva vremena, ja sam se opredelio da stalno idem za nečim novim, da tragam, istražujem i po cenu da ponekad budem lošiji slikar nego što jesam", naveo je Divljan.

On je dodao da više nigdje na svijetu nema nikakve razlike u umjetnosti i svi su jednaki jer zahvaljujući medijima umjetnici na Balkanu znaju šta Japanci slikaju i obrnuto, te na taj način utiču jedni na druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije