Pozornica

Šljivareva na čelu Drame NP Beograd

Šljivareva na čelu Drame NP Beograd
Foto: N.N. | Šljivareva na čelu Drame NP Beograd

Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica, imenovana je juče za novu direktoricu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, potvrđeno je "Nezavisnim" iz ove pozorišne kuće.

Prethodni direktor Drame Željko Hubač smijenjen je u oktobru odlukom ranijeg upravnika Dejana Savića. Ta odluka bila je povodom štrajka u Narodnom pozorištu, koji se završio 14. decembra Savićevom ostavkom. Na njegovo mjesto došla je proslavljena rediteljka Ivana Vujić.

Novi direktor Drame Tanja Šljivar je rođena 1988. godine u Banjaluci i u svojim vitrinama ima već i Sterijinu nagradu za tekst drame "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali".

Stekla je dvije master diplome - u Srbiji i Njemačkoj. Odmah nakon diplomiranja dobila je nagradu "Borislav Mihajlović Mihiz" za dotadašnje ukupno dramsko stvaralaštvo, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja.

Njena prva drama "Pošto je pašteta?" uspješno je igrana tokom nekoliko sezona u beogradskom Ateljeu 212. Drugom dramom "Grebanje ili kako se ubila moja baka", u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, osvojila je brojne nagrade. U Ateljeu 212 sa velikim uspjehom se igra njena predstava "Režim ljubavi" u režiji Bojana Đorđeva, koja je dobila nagradu za najbolju predstavu na Festivalu glumca u GP "Jazavac" u Banjaluci.

Tanja Šljivar je autorka koja proziva, ukazuje na probleme i ne pristaje na kompromise kada je teatar u pitanju.

U besprijekornoj biografiji talentovane spisateljice i studenta generacije 2011. na Fakultetu dramskih umjetnosti iz klase Biljane Srbljanović nema nijedne mrlje. Pojedine struje iz Nacionalnog teatra protive se njenom imenovanju jer ima samo 30 godina i nema iskustvo da bude nesporni autoritet na jednoj od najvažnijih pozicija u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja. Ipak, te kritike nisu omele Vujićevu, koja je procijenila da je Šljivareva najbolji kandidat koji treba da sjedi na čelu Drame ove pozorišne kuće. Šljivareva je takođe ove godine skrenula pažnju javnosti kada je aplicirala na mjesto nastavnika na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje nije primljena zbog, kako je tada navela, tekstova koji su se doticali ratnih dešavanja, izjava i uopšte javnog djelovanja, koji su prilično u suprotnosti sa stavovima onih koji su odlučivali o njenom prijemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije