Pozornica

Slovenačka predstava "Tihi udah" pobjednik "Zapleta 14"

Slovenačka predstava "Tihi udah" pobjednik "Zapleta 14"
Foto: Aleksandar Čavić | Slovenačka predstava "Tihi udah" pobjednik "Zapleta 14"

BANJALUKA - Predstava "Tihi udah" Mestnog gledališća Ljubljana u režiji Nejca Gazvode, najbolja je predstava 14. izdanja Festivala glumca "Zaplet", koji je pod sloganom "U krugu porodice" održan u Gradskom pozorištu "Jazavac" od 22. do 28. oktobra.

Ovu odluku donio je žiri, koji je radio u sastavu Snježana Mišić, glumica, Marko Dukić, multimedijalni umjetnik, i Mladen Đukić, reditelj i animator.

"Za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala 'Zaplet' stručni žiri je odabrao predstavu koja univerzalnim pozorišnim jezikom, promišljenim i preciznim rediteljskim rješenjima te izvrsnom igrom ansambla kroz savremeni tekst komunicira s publikom i budi najiskrenije emocije", saopštio je žiri.

U pobjedničkoj predstavi igrali su Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik i Lara Volf, a pored režije, autor teksta je Nejc Gazvoda.

"Inspiraciju za priču sam dobio zbog oca jednog mog prijatelja, ali ovo je jedna slovenačka porodica koju ne vidimo baš često u pozorištu. Slovenci su gladni ovakvih predstava, publika je odlično reagovala, uostalom sama predstava je preživjela pandemiju kovida. Ima nešto u sebi, nema nikakvih spejs šatlova, ja volim Antona Pavloviča Čehova pa je ovakva", rekao je Gazvoda nakon izvedbe predstave u "Jazavcu".

"Tihi udah" je, zapravo, priča o izgubljenoj generaciji na primjeru jedne porodice, a glumica Mirjam Korbar, koja igra glavu te porodice, majku Katarinu, kaže da je zbog "Tihog udaha" dobila još jednu familiju.

"Bili smo oduševljeni kad smo prvi put čitali tekst, prišli smo priči s radošću i entuzijazmom i rad na predstavi nas je istinski povezao, pa smo stvarno postali kao jedna porodica. Vjerujem da to publika osjeća i u Banjaluci, Ljubljani, Beogradu ili Podgorici, gdje smo je dosad igrali više od 70 puta. Svuda smo bili lijepo primljeni", rekla je Mirjam Korbar.

Kako je rečeno u Gradskom pozorištu "Jazavac", žiri je odlučio da ove godine uvede dodatnu nagradu za izuzetnu kolektivnu glumačku partnersku igru mladih darovitih i svestranih glumaca koji su, dodato je u nastavku, snažnom energijom i zanosom izrodili niz fantastičnih likova i situacija. 

Ova nagrada, po odluci žirija, pripala je Teatru "Exit" iz Zagreba i predstavu "Realisti".

Nagradu za najbolju glumicu žiri je dodijelio Dragani Varagić za, kako su objasili, fascinantnu glumačku zrelost u prikazu snažne i ujedno veoma senzibilne majke.

Varagićeva u predstavi "Naš sin" "Hartefakta" iz Beograda, još jednoj porodičnoj drami, igra majku homoseksualca kojeg zajedno s njegovim ocem i svojim bivšim suprugom nastoji da "izliječi", ne prihvatajući ga do kraja takvog kakav jeste, ali voleći svoje dijete kao i svaka majka.

"Ona se nalazi u nekom prelomnom trenutku svog života kada je saznala da je bolesna i pokušava da uradi sve što može da bi obezbedila da, ako se nešto desi, njen sin ima srećniji život. I tu je ona zastranila. Ja sam se trudila da je branim, jer ona je osoba koju možemo da prepoznamo iz okruženja i ne možemo da je optužimo. Ona sebe optužuje više nego druge  tako da njene neispričane priče su tuđe, ona ih je krila", kazala je Dragana Varagić na okruglom stolu u Gradskom pozorištu "Jazavac", nakon odigrane predstave.

Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je glumcu Enesu Salkoviću iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, za ulogu u predstavi "Siročad".

"On je svedenim i jasnim glumačkim sredstvima uspio da prikaže svu kompleksnost transformacije čovjeka razapetog između morala i ljubavi", saopštio je žiri.

Žiri je nagradu za najbolju mladu glumicu dodijelio Niki Ivančić za ulogu u predstavi "Realisti" Teatra "Exit".

"Najbolja mlada glumica je prikazala virtuoznost u kreaciji autentičnih likova s izuzetnim komičarskim darom i vještinom vrsnog kabaretskog izvođača", ističu.

Nagradu za najboljeg mladog glumca žiri je dodijelio Zlatanu Školjiću, koji je, kako su rekli, svojim velikim talentom, zrelo i vješto biranim sredstvima, prikazao neuravnotežnost i infantilnost sociopate u predstavi "Siročad" BNP Zenica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije