Pozornica

Smotra pjevačkih grupa i solista: Zlatne strune zasjale u Gradišci

Smotra pjevačkih grupa i solista: Zlatne strune zasjale u Gradišci
Foto: Predrag Zec | Smotra pjevačkih grupa i solista: Zlatne strune zasjale u Gradišci

GRADIŠKA - Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske organizovao je, prošlog vikenda, u Gradišci prvu Smotru tradicionalnih vokalnih ansambala, orkestara, vokalnih solista, izvođača na tradicionalnim instrumentima "Zlatne strune".

U Kulturnom centru nastupilo je više od stotinu umjetnika.

"Cilj je da pjesmom i muzikom prikažemo bogato kulturno naslijeđe Republike Srpske. Savez organizuje igračke smotre "Zlatno kolo" i "Zlatno kolce". Osim ovih manifestacija, posvećenih narodnim igrama, željeli smo da uspostavimo i manifestaciju koja će okupiti pjevačke grupe i soliste", naglasio je Hadži Momčilo Vesović, predsjednik SAKUD-a.

Najmlađi učesnici Smotre bili su članovi Dječije pjevačke grupe KUD-a "Una" iz Novog Grada.

Djevojčice uzrasta od 8 do 13 godina izvele su tradicinalne pjesme sa Grmeča i Jasenovca  "Aoj jade što mi se dopade" i "Svekrvice otvaraj kapiju".

Nebojša Aleksić iz Prijedora koji je nastupio sa prijateljima iz Tamburaškog orkestra iz Brezičana rekao je da pored folklora koji je najbrojniji, postoje tamburaški orkestri, narodni orkestri, vokalne grupe, muške i ženske, solisti na tradicionalnim instrumentima i da nas to čini jedinstvenim.

Prvu smotru tradicionalnih vokalnih ansambala, orkestara, vokalnih solista, izvođača na tradicionalnim instrumentima organizovao je Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske.

Pokrovitelji smotre "Zlatne strune" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kulturni centar Gradiška.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije