Pozornica

Spomenik Putujućem glumcu vraćen na svoje mjesto u Skadarliji

Spomenik Putujućem glumcu vraćen na svoje mjesto u Skadarliji
Foto: Tanjug/Printscreen | Spomenik Putujućem glumcu vraćen na svoje mjesto u Skadarliji

Spomenik "Putujućem glumcu" u Skadarliji, nakon tri mjeseca restauracije i konzervacije vraćen je na svoju poziciju.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković rekla je da je spomenik na zadovoljstvo svih vraćen na svoju poziciju, na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove ulice, a nakon što su izvedeni svih neophodni radovi.

Ona je za Tanjug rekla da su radovi podrazumijevali totalnu fumigaciju drveta u kontrolisanom i bezbjednom prostoru koja je trajala 38 dana i tokom koje su eleminisani svi aktivni ili trenutno neaktivni insekti, čišćenje svih starih zaštitnih premaza, fleka i atmosferskih naslaga, uklanjanje plombi prethodne restauracije, površnu i dubininsku konsolidaciju materijala, saniranje mikropukotina i restauraciju većih oštećenja, kao i nanošenje zaštitnog premaza na površinu drveta”.

"Radovi su takođe podrazumijevali modifikaciju postojućeg postamenta, kako bi se na što bolji način obezbijedila stabilnost i sigurnost spomenika", rekla je Vučković.

Dodala je da su radove na konzervaciji i restauraciji pratili autor Jovo Petonijević, kao i JP "Putevi Beograd" koje je obezbijedilo sredstva za konzervatorsko restauratorske radove na spomeniku i Gradskoj opštini Stari grad.

Javni spomenik "Putujući glumac" podignut je u čast pisca, pozorišnog stvaraoca i učitelja stranih jezika Joakima Vujića 1989. godine, na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije