Pozornica

Spuštene zavjese na Festivalu festivala u Trebinju

Spuštene zavjese na Festivalu festivala u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Spuštene zavjese na Festivalu festivala u Trebinju

TREBINJE - Predstava „Slučajna smrt jednog anarhiste“ u izvođenju Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke očekivano je trijumfovala sa osvojenih šest „zlatnih maski“, na 62. Festivalu festivala, koji je kasno sinoć završen u Trebinju.

Pored Zlatne maske za najbolju predstavu u cjelini, stručni žiri najvećim priznanjem festivala trostruko je nagradio i reditelja Igora Pavlovića - za režiju, scenografiju i kostimografiju njihovog ansambla, dok su zlatne maske za glavnu žensku ulogu i epizodnu žensku ulogu takođe pripali Crvenčanima - Cvijeti Jovanović Mučalica i Gordani Mešter.

„Poštena, aktuelna, nadahnuto glumljena i režirana, vizuelno bogata, znakovno jasna i nadasve umetnički relevantna predstava“, ocijenio je žiri, na čelu sa rediteljem Miroslavom Benkom, u obrazloženju odluke o najboljoj predstavi 62. Festivala festivala.

Crvenačka predstava „Slučajna smrt jednog anarhiste“ proglašena je najboljom na festivalu i po ocjeni žirija publike.

Najbolju mušku ulogu na festivalu, po mišljenju stručnog žirija, ostvario je Faik Salihbegović u predstavi „Profesionalac“ Teatra „Total“ iz Visokog, dok je Zlatna maska za najbolju mušku epizodnu ulogu otišla u ruke Filipu Medenici iz predstave „Draga Jelena Sergejevna“ Društva sociologa Crne Gore i Kulturnog centra Mojkovac.

Ansamblu iz Mojkovica je pripala i Zlatna maska za najbolju kolektivnu igru. 

Samo jedna zlatna maska pripala je gradu domaćinu, odnosno kompozitoru Bobu Vučuru za autorsku muziku u predstavi „Jedan sluga a dva gospodara“ Gradskog pozorišta Trebinje.

Diplome 62. Festivala festivala dodijeljene su i Srni Dukovskoj iz Teatra „Kunstwerkstatt“ Skoplje za glumačku minijaturu, Milici Bukvić iz ansambla Kulturnog centra Kula za izuzetnu glumačku transformaciju, Biljani Radović iz mojkovačkog ansambla za kompleksno glumačko ostvarenje i Mirku Đinđiću iz Amaterske kazališne udruge „Kuntrata“ iz Svetog Filipa i Jakova za teatarsko istraživanje rituala kroz narodnu baštinu.

Posljednje večeri festivala na programu je bila predstava „Jedan sluga a dva gospodara“Gradskog pozorišta Trebinje, koju je Demarkovoj adaptaciji komada Karla Goldonija režirao Željko Milošević.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Darku Kurtoviću za ulogu sluge Adama.

Prije proglašenja najboljih i svečanog zatvaranja, u okviru pratećeg programa, u Galeriji Kulturnog centra promovisana je Monografija o 30 godina Fakulteta umetnosti Priština sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, čiji su studenti druge godine, u vrijeme dok je zasjedao festivalski žiri, izveli predatavu „Audicija“ po tekstu Aleksandra Galina.

Otvorena je i izložba fotografija „Festival u objektivu“, koju su pripremili članovi Foto-kino kluba Trebinje, sa izloženim fotografijama koje su članovi ovog kluba uradili na svim festivalskim predstavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije