Pozornica

Srce Sarajeva za film Čovjekov strah od boga

 Srce Sarajeva  za film  Čovjekov strah od boga
Srce Sarajeva za film Čovjekov strah od boga

SARAJEVO Nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji film na Sarajevo film festivalu juče je dodijeljena režiseru Ozeru Kiziltanu za turski film "Čovjekov strah od boga", a vrijednost nagrade je 25.000 eura.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je makedonskom filmu `Ja sam iz Titova Velesa` Teone Mitevske. Vrijednost te nagrade je 10.000 eura.

`Srce Sarajeva` za najbolju žensku ulogu dobila je turska glumica Saadet Isil Aksoy za ulogu u filmu `Jaja`, a nagrada je vrijedna 2.500 eura.

Glumac Saša Petrović za ulogu u filmu Srđana Vuletića `Teško je biti fin` osvojio je `Srce Sarajeva`, takođe novčane vrijednosti 2.500 eura.

Specijalna nagrada mimo festivalskih nagrada je dodijeljena djevojčici Mariji Varka za ulogu u mađarskom filmu `Iskino putovanje`.

`Srce Sarajeva` za najbolji kratki film dobio je Adrian Sitaru za rumunski film `Valovi`, a nagrada je vrijedna 3.000 eura.

Specijalne plakete žirija su dobili filmovi `Tritice i luk` Mađara Martona Szirme i `Rupa` Marka Šantića. Novčane nagrade su vrijedne po 1.000 eura. `Srce Sarajeva` za dokumentarni film osvojio je Namik Kabil za film `Informativni razgovor`, a nagrada je vrijedna 3.000 eura.

Nagrada za najbolji dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima pripala je bugarskom filmu `Problemi s komarcima i druge priče` autora Andreya Paounova, nagrada je vrijednosti takođe 3.000 eura.

Specijalna nagrada `Srce Sarajeva` dodijeljena je poznatom glumcu Stivu Bušemiju.

Inače, zadnjeg, devetog dana 69. Sarajevo film festivala publici se juče predstavio Majkl Mur svojim najnovijim filmskim ostvarenjem `Sicko`.

Njegov film `Bowling For Columbine`, snimljen 2002. godine, u kojem osuđuje društvo opsjednuto oružjem, nagrađen je `Oskarom`. Murov dokumentarac `Fahrenheit 9/11`, dobitnik je `Zlatne palme` na Filmskom festivalu u Kanu i direktna je kritika sposobnosti predsjednika Džordža Buša u vođenju SAD.

Mur je, nakon projekcije filma `Sicko` razgovarao s novinarima i filmskim kritičarima u sarajevksom kinu `Miting Point`.

Novinari su jučer razgovarali i s oskarovkom Žilijet Binoš, te s njemačkim rediteljem turskog porijeka Fatihom Akinom, koji je u petak navečer u Otvorenom kinu `Metalac` predstavio svoj najnoviji dugometražni film `Na rubu raja`.

Ove godine, u o okviru 69 programa Sarajevo film festivala (SFF) prikazano je 175 filmova, od toga 16 svjetskih premijera, blizu 50 regionalnih i 12 međunarodnih premijera.

Prema podacima Pres-centra SFF-a, ove godine se za praćenje festivalskih događanja akreditiralo 500 medijskih kuća, te 400 filmskih stvaralaca.

U glavnom takmičarskom programu prikazano je deset dugometražnih igranih filmova, a ono što je posebno zanimljivo je da su ove godine u okviru ovog programa bila prikazana tri turska filma.

Predsjednik žirija 69. SFF-a bio je engleski oskarovac Džeremi Ajrons.

U okviru ovogodišnjeg festivala održan je i `Prvi Sarajevo Talent Campus`, koji je okupio 75 mladih filmskih stvaralaca. Oni su imali priliku razmijeniti iskustva s najpriznatijim svjetskim producentima, režiserima i glumcima.

I ove godine, peti put zaredom održan je i koprodukcijski CineLink market Sarajevo film festivala.

Trinaesti Sarajevo film festival otvoren je 17. avgusta svjetskom premijerom bh. filma `Teško je biti fin` Srđana Vuletića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije