Pozornica

"Srpska drama" izvedena na "Festivalu festivala"

"Srpska drama" izvedena na "Festivalu festivala"
Foto: N.N. | "Srpska drama" izvedena na "Festivalu festivala"

TREBINJE - Pretposljednje večeri takmičarskog programa 65. "Festivala festivala" na sceni Kulturnog centra u Trebinju nastupilo je Trsteničko pozorište i Dramski atelje "Vuk Karadžić", sa predstavom "Srpska drama" Siniše Kovačevića, u režiji Miloša Miloševića Šike.

Predstava "Srpska drama" nastala je, kako je na razgovorima o predstavi rečeno na temelju blistavog teksta koji mnogo inspiriše.

Bolna i ranjiva tačka srpske istorije je kod dobrog dijela trebinjske publike izazvala toliko jake emocije da se vidjela i pokoja suza, a na kraju predstave su trstenički glumački ansambl ispratili na nogama, uz gromoglasan aplauz.

"Zaista je plakalo dosta dama u gledalištu, a i taj dramatični aplauz na kraju je potvrdio da je ovaj ansambl uradio jednu bolnu i jednu pravu temu o srpskom stradalničkom narodu”, istakao je crnogorski reditelj Dragan Koprivica, koji je istakao da se već pretposljednje večeri Festivala ova manifestacija može ocijeniti odličnom, sa vrlo ujednačenim ovogodišnjim repertoarom.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Dušanu Joviću, koji je igrao glavnu ulogu - Obrada Srećkovića.

Sat vremena prije Trsteničkog pozorišta, u okviru pratećeg programa festivala, u Kulturnom centru održana je tribina: "20 godina obnovljenog Festivala festivala", na kojoj su govorili Slobodan Vujović, Momir Brkić i Slobodan Radović.

Takmičarski program ovogodišnjeg "Festivala festivala" završava se večeras, nastupom ansambl Gradskog pozorišta Trebinje sa komadom "Zamalo pred vratima" Igora Svrdlina, u režiji Darka Kurtovića, nakon koje slijedi uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala.

U međuvremenu dok žiri vijeća, održaće se tradicionalna izložba Foto-kino kluba Trebinje "Festival u objektivu" i Veče muzike i humora Dragana Koprivice.

Žiri "Festivala festivala", u sastavu Nemanja Savković, reditelj, Dimitrije Jovanović, reditelj i Trajče Kacarov, dramaturg, najboljima će dodijeliti nagrade "Festivala festivala" "Zlatne maske".

Prema propozicijama Festivala, "Zlatne maske" se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Zlatna maska koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje ubuduće će nositi ime "Borislav Grigorović", u čast velikog reditelja i dugogodišnjeg člana Umjetničkog savjeta "Festivala festivala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije