Pozornica

Srpsku na Zlatiboru predstavljalo 25 kulturno-umjetničkih društava

Srpsku na Zlatiboru predstavljalo 25 kulturno-umjetničkih društava
Foto: Ustupljena fotografija | Srpsku na Zlatiboru predstavljalo 25 kulturno-umjetničkih društava

ZLATIBOR - Na Zlatiboru je održan 12. po redu Međunarodni festival veterana folklora, koji je okupio 51 kulturno-umjetničko društvo iz Srbije i država regiona.

Naime, ovaj festival je organizovalo Udruženje za njegovanje narodne tradicije "Zlatibor" Čajetina, koje je na jednom mjestu okupilo 1.320 učesnika, koji su raznim igrama pokazali kako se njeguje i čuva tradicija.

Od igara iz centralne Srbije, preko vlaških igara, igara iz Pčinje, sremskih i vranjanske svite, sve je to mogla publika vidjeti u izvođenju folklornih veterana.

Republiku Srpsku je na ovom festivalu predstavljalo čak 25 kulturno-umjetničkih društava, koji su svojom igrom pokazali da se u Srpskoj i te kako njeguje tradicija.

Jedno od njih je i Kulturno-umjetničko društvo "Brio-Rudar" iz Maslovara, koje već godinama učestvuje na ovom festivalu.

"Već godinama posjećujemo ovaj festival, a svake godine je sve više učesnika i sve je bolje. S obzirom na to da smo mnogo puta nastupali na Zlatiboru, stekli smo i prijatelje, koji nas svake godine ovdje dočekuju", kazali su iz ovog KUD-a.

Oni su na ovogodišnjom festivalu nastupili sa koreografijom pod nazivom "Beogradske igre", a publika nije krila oduševljenje njihovim nastupom.

Nedeljko Stanojević, koreograf u ovom kulturno-umjetničkom društvu, prvi put je zajedno s njima posjetio festival.

"Predstavili smo se igrama iz okoline Beograda. Koreografija ove igre je jako poletna, brza, zahtijeva dinamičnost, raznoliku i jako bogatu nošnju, a nastupilo je 15 članova izvođačkog i rekreativnog ansambla", kazao je Stanojević.

Kako je rekao, igrati na ovakvom festival je poseban osjećaj.

 "Društava je bilo dosta, a svako društvo je dobro na svoj način. Osjećaj je jako lijep, te je veoma teško reći ko je bio bolji. Mi smo tu da podržavamo jedni druge", kazao je Stanojević.

Stanojević je prvi put kao koreograf bio sa ovim KUD-om na festivalu, jer je, kako kaže, prethodnih godina dolazio kao igrač.

"Folklor igram već 19 godina i kada sam igrač, imam umjetničkog rukovodioca koji brine o svemu. Međutim, glavni zadatak je da se korak navježba i da ekipa bude skladna, a za to je zadužen umjetnički rukovodilac, dok je, kada sam koreograf, veća odgovornost, mora se brinuti o svemu. Posao umjetničkog rukovodioca zahtijeva dosta rada sa asamblom, posjedovanje dugogodišnjeg iskustva, dosta pročitane literature, terenskog istraživanja, posjećivanja seminara", kazao je Stanojević.

Sofija Bogdanić je član KUD "Brio-Rudar" Maslovare od prvog dana njegovog osnivanja.

"Folklor u ovom KUD-u igram već devet godina, odnosno od njegovog osnivanja. Mnogo dragih ljudi sam upoznala, ali ovaj festival je poseban. Uvijek se rado vraćamo ovdje, jer je zaista velika čast biti jedan od predstavnika Srpske među svim ovim kulturno-umjetničkim društvima", kazala je Bogdanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije