Pozornica

Pratite nas na Google news

Šta i koliko mladi danas znaju o Dejtonu?

Šta i koliko mladi danas znaju o Dejtonu?
Foto: Velibor Tripić | Šta i koliko mladi danas znaju o Dejtonu?
Milan Rakulj

BANJALUKA - Premijera predstave "Dejton", koja je rađena u koprodukciji neformalne grupe "NamladiMA" i Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP), biće izvedena na Podrum sceni ovog pozorišta u nedjelju (1. septembra) sa početkom u 20.30.

Predstava "Dejton" dio je istoimenog projekta koji se realizuje uz podršku USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost", a koji je osmislilo pet mladih entuzijasta: Jelena Stojaković, Ema Ćehajić, Anando Čenić, Vladana Savić i Rajko Marčeta.

Projekat će, kako su kazali akteri istog, biti realizovan u tri faze.

"U početnoj fazi članovi projektnog tima prikupljali su potrebne informacije kroz istraživanje i proces učenja. U fazi nastanka, sa studentima, odnosno glumcima amaterima radili su profesionalci iz oblasti režije, glume, izrade kostima i dizajna, odnosno profesionalci iz onih oblasti koje su neophodne da bi se izvršilo finalno oblikovanje i povezivanje predstave u jednu umjetničku cjelinu", kazala je Jelena Stojaković, glumica BSP-a.

Nakon premijere predstave, dodala je ona,  biće održan i okrugli sto na temu "Mladi i Dejtontski mirovni sporazum". U predstavi, pored članova neformalne grupe, igraju i Katarina Arnaut, Una Radulović, Nađa Knežević i Slobodan Kesić, a u  svojevrsnoj debati nakon premijere pored publike učestvovaće i studenti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

"Neformalna grupa 'NamladiMA' nastala je relativno skoro i sasvim spontano tako što je okupila grupu ljudi koji se bave zajedničkim aktivnostima i hobijima smatrajući da među njima postoje neke različitosti i da se uprkos tim različitostima odlično slažu. Na takav neki način nastala je i ova predstava, odnosno sam projekat 'Dejton'", kazala je Vladana Savić iz neformalne grupe "NamladiMA".

Ona je dodala da je projekat započeo istraživanjem o Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da je istraživanje vršeno u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu.

"U tim gradovima radili smo sa mladima, ali i starijim ljudima. Njihova mišljenja ćete svakako moći vidjeti u sklopu predstave, a naravno, sve će biti prilagođeno scenskom nastupu", istakla je Savićeva.

Arhitekta Igor Kuvač  sa Univerziteta u Banjaluci, a povodom projekta "Dejton", najavio je da će uskoro početi uređenje Maslešinog dvorišta, koje se nalazi neposredno uz Podrum scenu i Banjalučko studentsko pozorište.

"Ideja je da se u kontekstu priče o Dejtonu i samog projekta 'PRO-Budućnost' u Banjaluci otvori jedan novi javni prostor koji će biti pristupačan, otvoren, fleksibilan za sve i na neki način demokratičan, tako da predstavlja otvorenu scenu za razmišljanje, govorenje i istupanje slobodno, kritički i, naravno, razmišljajući o svim ovim temama koje nam i Dejton donosi", istakao je Kuvač.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije