Pozornica

Stefan Bundalo o svijetu glume: Želja postoji, nedostaju novac i hrabrost

Stefan Bundalo o svijetu glume: Želja postoji, nedostaju novac i hrabrost
Foto: Milan Pilipović | Stefan Bundalo za "Nezavisne" o svijetu glume: Želja postoji, nedostaju novac i hrabrost

GRADIŠKA - Stefan Bundalo, filmski i pozorišni glumac rođen u Gradišci 4. marta 1988. godine, a odrastao u Kozarskoj Dubici, u fokusu je pozorišne javnosti u Srbiji nakon briljantne uloge u duodrami "Kruna Jovanova", zajedno sa koleginicom Anicom Petrović.

Ova predstava premijerno je izvedena koncem prošlog mjeseca u Kulturnom centru u Čačku, prvoj prijestonici kulture Srbije, potom i u Užicu, a priređena je u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, u saradnji sa Teatrom "Vuk" iz Beograda.

Duodrama "Kruna Jovanova", po tekstu Milkice Miletić, inspirisana je velikom ljubavnom pričom sa početka 19. vijeka, a govori o Kruni Mihailović udatoj Obrenović, i njenom mužu, gospodaru Jovanu Obrenoviću, rođenom bratu kneza Miloša.

"To je pozorišna priča o velikoj ljubavi njih dvoje, o izgradnji konaka, pritiscima i životnim nedaćama i uticajima, karakterističnim za život dinastije, kojima je njihova ljubav odolijevala", pojasnio je Bundalo za "Nezavisne" suštinu ove predstave.

Stefan Bundalo je veoma plodan dramski umjetnik, te su u njegovu biografiju, osim pozorišnih predstava, upisane i uloge u filmovima "Mi nismo anđeli", "Doba nevinosti", "Između sna i sna", "Turneja", "Kao rani mraz", "Neke druge priče", "Neprijatelj", "Crna Zorica", "Top je bio vreo", "Mali Budo", "Nebo iznad nas"...

Prve glumačke korake načinio je u amaterskom Dramskom studiju "Artist" u Kozarskoj Dubici, a diplomirao je na Akademiji umjetnosti "Alfa" univerziteta u Beogradu u klasi Nebojše Dugalića.

Inače, Bundalo je angažovan u Jugoslovenskom dramskom, "Ateljeu 212" i pozorištu "Boško Buha".

Osim filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava, ovaj glumac smatra da u Republici Srpskoj postoje dobre filmske teme, odlični glumci željni posla i dokazivanja, ali nedostaju scenariji, novac i hrabrost.

"U svakom pogledu neophodno je pomjeriti sadašnje granice glume, kamere, filmskog formata i izraza. Treba podsticati domaće autore da rade i stvaraju", kazao je za "Nezavisne" Stefan Bundalo koji je u Beogradu u nekoliko vodećih pozorišta pronašao svoju glumačku oazu.

U TV seriji "Klan", u osam epizoda po scenariju i u režiji Bobana Skerlića, Bundalo igra jednu od glavnih uloga. Takođe u predstavi "Ujka Vanja" Artefak fonda i Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca, pojavljuje se u ulozi Astrova.

Igra i u predstavama "Homo Faber", "Pitam se, pitam, koliko sam bitan", "Ukalupljivanje", "Noćna straža", "Figarova ženidba i razvod"…

Pozajmio je i glas nestašnom i vragolastom zecu u plavom kaputu i bez pantalona u animirano-igranom filmu "Zec Petar".

 

Dubički glumci

Kozarska Dubica je poznata po mnogim glumcima koji na velikim scenama u svijetu imaju važne uloge.

U Kozarskoj Dubici su rođeni ili prve glumačke korake, osim Stefan Bundala, načinili Tihomir Stanić, Marko Misirača, Marko Makivić, Srđan Sekulić, Rajko Marčeta, Dado Ćosić, Gavro i Goran Burazor, Dejan Lazić, Željko Dimić, Stojan Dečermić…

"U glumi su se pronašli mnogi moji vršnjaci iz rodnog grada. To je bio bijeg iz sive realnosti postratnog perioda. Svaka sredina, bez obzira na njenu veličinu, može biti plodna za stvaranje ako u njoj žive ljudi koji se ne žele prepustiti učmaloj svakodnevici. Najbolji primjer za to je Kozarska Dubica, gradić u podnožju slavne planine, koji je, bez obzira na ograničene mogućnosti, iznjedrio iznenađujuće veliki broj talentovanih glumaca", smatra Bundalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije