Pozornica

"Što te nema" otvara novu sezonu u Narodnom pozorištu RS

"Što te nema" otvara novu sezonu u Narodnom pozorištu RS
Foto: Ilustracija | "Što te nema" otvara novu sezonu u Narodnom pozorištu RS

Premijerom predstave "Što te nema" autora Marijane Aracki u petak, 18. oktobra, u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biće otvorena nova pozorišna sezona.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Srpske Vladimir Đorđević rekao je da je predstava "Što te nema", u režiji Erola Kadića, urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Mostar i Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru.

"Publika će imati priliku da vidi zanimljiv novitet, jer je riječ o vrsti sevdah drame, u kojoj igraju glumci iz ova tri pozorišta, a veliko mi je zadovoljstvo što glavnu ulogu Alekse Šantića igra naš glumac Bojan Kolopić", istakao je Đorđević.

On je rekao da očekuje da će publika uživati na svojevrstan način, jer će na sceni moći uz zvuke sevdah muzike da vidi priču o zabranjenoj ljubavi, kao i iskrene emocije glumaca koji se trude da ih prenesu na publiku kroz svaku predstavu.

"Veliki značaj ima i što je Kolopić i privatno veliki ljubitelj i poznavalac Šantićeve poezije, te sam siguran da će kod publike izazvati oduševljenje", dodao je Đorđević.

On je naveo da je planirana i premijera predstave "Stranci u noći" prema tekstu Ane Đorđević i u režiji Slave Kilibarde.

"Plan je da premijera ove predstave bude početkom novembra, ali još nismo odredili tačan datum, a nakon ove, na maloj sceni, očekuje nas premijera predstave `Čekajući Godoa` Nikole Kolje Pejakovića", rekao je Đorđević.

On je najavio da je u planu i da se u koprodukciji sa pozorištem iz Kopra uradi dramatizacija romana "Jugoslavija - moja država", u režiji Marka Misirače.

"U pripremi je i rad na predstavi po domaćem tekstu Dušana Kovačevića sa makedonskim rediteljem Dejanom Projkovskim, ali još nismo definisali koji će to tekst biti", rekao je Đorđević.

Đorđević je napomenuo da se, osim ovih pet premijera, uveliko priprema i Teatar fest "Petar Kočić", čiji je on selektor, te da će se truditi da izabere najkvalitetnije predstave iz regiona.

"Nažalost, ograničeni smo veličinom scene u našem pozorištu, pa nerijetko moramo, zbog naših tehničkih i materijalnih uslova, da odbijemo predstave koje su zahtjevne i traže određene tehničke specifikacije koje ne možemo da ispunimo, te moramo da tražimo kompromisna rješenja", pojasnio je Đorđević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije