Pozornica

"Stotinu malih smrti" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

"Stotinu malih smrti" na sceni Sarajevskog ratnog teatra
Foto: Velija Hasanbegović | "Stotinu malih smrti" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

SARAJEVO - Predstava "Stotinu malih smrti" nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, a u režiji Jovane Tomić na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) biće odigrana 13. marta u 20 časova.

U komadu uloge ostvaruju Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović.

Autorka muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, a autor fotografija je Velija Hasanbegović.

"Predstava 'Stotinu malih smrti' nastaje na osnovu adaptacije proznih dela Semezdina Mehmedinovića - 'Memed, crvena bandana i pahuljica', 'Ovo vrijeme sada', 'Autoportret s torbom', 'Sarajevo Blues'. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature,  tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na telo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tela, ali i propitivanje celokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni deo života", zapisale su o predstavi Jovana Tomić i Olga Dimitrijević.

Dalje navode da tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvode publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne.

"U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja",  zaključuju Tomićeva i Dimitrijevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije