Pozornica

Studentsko pozorište sa tri važna projekta u 43. sezoni

Studentsko pozorište sa tri važna projekta u 43. sezoni
Foto: Ilustracija | Studentsko pozorište sa tri važna projekta u 43. sezoni

Studentsko pozorište Banjaluka će u 43. sezoni pod nazivom "Sezona reanimacije" imati tri važna projekta, najavila je direktor ovog pozorišta Sanja Vojvodić.

Ona je precizirala da je planiran nastavak saradnje sa Gradom Banjaluka na projektu "Pozorište u predgrađu", zatim organizacija festivala "Kestenburg", te projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske "Mliječni put kroz Srpsku".

Vojvodićeva je novinarima u Banjaluci rekla da će festival "Kestenburg" biti organizovan u zimskom periodu - od 17. do 20. novembra, jer to više odgovara akademijama širom Evrope.

"Najviše smo vezani za `Kestenburg`, te za projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske koji bi imao naziv `Mliječni put kroz Srpsku` i izvođenje višestruko nagrađivane predstave `Mlijeko` u pet lokalnih zajednica u Srpskoj - Mrkonjić Gradu, Ribniku, Šamcu, Srebrenici i Trebinju", dodala je ona.

Ona je navela da je cilj projekta "Pozorište u predgrađu" decentralizacija pozorišne umjetnosti.

Vojvodićeva je najavila da će 42. rođendan ovog pozorišta biti proslavljen sutra u "Podrum sceni" koncertom Đurđe Vukašinović, operske pjevačice Maje Manojlović, te Tijane Jovanović, glumice i vokala benda "Ultrazvuk".

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka Neven Stanić rekao će grad nastaviti da podržava sadržaje iz oblasti kulture.

"U tom smislu podržavamo i projekat `Pozorište u predgrađu`, da bi kulltuta bila bila decentralizovana i dostupna stanovnicima u svim dijelovima grada Banjaluka", naglasio je Stanić.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Zečić Petrović rekla je da ova institucija godinama na različite načine podržava aktivnosti Studentskog pozorišta, koje, kako je naglasila, afirmiše mlade i kreativne ljude.

"S obzirom da su studenti najaktivniji u Studentskom pozorištu, mi ćemo im omogućiti besplatno članstvo za cijelu godinu, a biće im dostupna i literatura koja im je neophodna tokom školovanja", navela je Petrovićeva.

Prema njenim riječima, Narodna i univerzitetska biblioteka je, kad god je to bilo moguće, otkupljivala određeni broj karata da bi i tako pomogla rad Studentskog pozorišta koje zaslužuje sve čestitke za rad i entuzijazam.

Generalni pokrovitelj sezone Studentskog pozorišta Banjaluka je agencija "Mint", a podršku festivalu "Kestenburg" dala je agencija "Akvarijus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije