Pozornica

Svečano otvoren 37. Međunarodni festival "Sarajevska zima"

Svečano otvoren 37. Međunarodni festival "Sarajevska zima"
Foto: sarajevskazima.ba | Svečano otvoren 37. Međunarodni festival "Sarajevska zima"

SARAJEVO - Uz učešće vrhunskih umjetnika i uz moto "Family online art" u ponedjeljak veče je svečano otvoren Međunarodni festival "Sarajevska zima" u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Prema riječima direktora festivala Ibrahima Spahića, publika će u naredna 43 dana osjetiti umjetnost kroz nekoliko oblika.

"Riječ, muzika, govor i ples, umjetnički performansi uživo i online, poruke iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata dopiru sada do Sarajeva, i odlaze iz Sarajeva do svih krajeva ove čudesne planete", rekao je Spahić.

Ovogodišnja "Sarajevska zima", koja će trajati do 21. marta, biće u znaku stote godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo i rođenja kompozitora Astora Pjacole, 700 godina smrti pjesnika i filozofa Dantea Aligijerija, kao i 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija. Autorka festivalskog plakata je Mila Mars Melan, autorka spota je Rene Baker, a autor muzike Erik Breton. 

Program festivala će biti realizovan u saradnji sa bh., mediteranskim, evropskim i svjetskim umjetnicima i institucijama, u skladu s epidemiološkim okolnostima u galerijama, pozorištima, koncertnim i kino dvoranama. 

"Učinićemo sve da u naredna 43 dana doživite ono što je izmijenjena latinska izreka 'dođoh, vidjeh i pobijedih'. Zamijenili smo je onim što je osnovni osjećaj čovjeka - 'dođoh, vidjeh i osjetih'", rekao je Spahić.

Spahić je dodao i da živimo u vremenu koje nazivaju online komunikacijom, bez stvarnog dodira i kontakta između publike i umjetnosti, uz posredovanje nove ili stare tehnologije. Centralna ceremonija održana je u prisustvu ograničenog broja gostiju uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera zbog virusa korona.

"Kristalizirajmo one mogućnosti koje imamo u svojoj porodici, kao što je ova poruka koja dolazi iz Istanbula, nosi znak našega grada, tradicije i kulture, ali i topli pozdrav - 'Kad ja pođoh na Bembašu'", rekao je Spahić.

Spahić je pozvao publiku da pohrani online sadržaje koji budu dostupni tokom festivala.

"Pokušajte dodirnuti svjetlost i osjećaj koji nosi svaka vrsta dodira, posebno s umjetnošću", istakao je on.

Prva sezona festivala "Sarajevska zima" realizovana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine. Festival "Sarajevska zima" održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja s različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije