Pozornica

Svetlani Bojković Sterijina nagrada za 2019. godinu

Svetlani Bojković Sterijina nagrada za 2019. godinu
Foto: Alo.rs | Svetlani Bojković Sterijina nagrada za 2019. godinu

Glumica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture za 2019. godinu, odlučio je danas Upravni odbor Sterijinog pozorja.

Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome i novčanog dijela, a Svetlani Bojković biće uručena 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

Svetlana Bojković bila je stalna je članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gdje ostaje do 1993. godine, zatim prelazi u status istaknutog slobodnog umjetnika.

Od tada najviše igra u Ateljeu 212.

Svetlana Bojković je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine, a kako su naveli iz ove institucije, od tada je na tom Festivalu ostvarila osam uloga.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodjeljuje se svake godine.

Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih Hugo Klajn, Miroslav Krleža, Rahela Ferari, Mira Stupica, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Mira Banjac, Dušan Kovačević i mnogi drugi istaknuti ljudi kulturnog i pozorišnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije