Pozornica

Takmičarski program 25. Teatar festa: Žestoka konkurencija za nagrade u NP RS

Takmičarski program 25. Teatar festa: Žestoka konkurencija za nagrade u NP RS
Foto: N.N. | Takmičarski program 25. Teatar festa: Žestoka konkurencija za nagrade u NP RS

BANJALUKA - Predstavom "Rolerkoster" po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj i u produkciji Ateljea 212, sutra s početkom u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) počinje takmičarski program 25. Teatar festa "Petar Kočić".

U predstavi igraju Dara Džokić, Milica Mihajlović, Katarina Marković, Jelena Petrović (Sofija Juričan, Anja Alač), Vladislav Mihailović, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac.

"Svoj komad Jelena Kajgo definiše kao komediju. Rekla bih da je on zapravo neodoljivo duhovito napisana tragedija savremenog sveta. Taj savremeni svet prelama se i dešifruje kroz sukob dve generacije koje izgaraju u pokušaju da razumeju taj svet, da se u njemu snađu, da mu se prilagode. Dramski svet koji kreira Jelena Kajgo i tematski krugovi kojima se bavi u dešifrovanju savremenog sveta i naše bliske budućnosti za rezultat imaju pravi emotivni rolerkoster. Taj vas rolerkoster voza kao pravi - nekad se smejete iz puke odbrane, a nekad vam se plače da ne biste vrištali", zapisala je Milica Kralj o ovom komadu.

Drugog dana takmičarskog programa u srijedu, takođe u 20 časova, igraće Narodno pozorište Niš, a u pitanju je njihova predstava "San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)". Autor teksta je Ivan Velisavljević, reditelj je Milan Nešković, a u predstavi igraju Marko Radojević, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Mihailović.

U predstavi se izvodi muzika Šabana Šaulića.

"Tri dana u jednoj seoskoj kafani. Ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić. Jedna devojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije. Jedan čuvar krava bez krava i još jedan koji je glavni negativac u selu. Tu su svojim poslom. Nisu se svojim herojskim delima niti značajnim mislima kvalifikovali za junake drame. Ne pripadaju konvencionalnom građanskom pozorištu... Ni oni, ni muzika koju vole, ni snovi koje neki od njih možda nisu ni imali", sinopsis je komada.

U četvrtak, trećeg takmičarskog dana ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić" na repertoaru je predstava "Pokojnik", rađena u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat. Riječ je o poznatom tekstu Branislava Nušića, koji je na scenu postavio reditelj Egon Savin.

U podjelu reditelja ušli su Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

"Nušić se u 'Pokojniku' predstavlja kao neumoljivi satiričar koji sada više ne upućuje blage podsmehe društvu i pojedincu dovodeći ih u neodoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva, ali i bezakonje i korupciju na kojima počiva čitav društveni poredak", kazao je Savin o predstavi.

Sljedećeg dana festivala, u petak, na Teatar festu "Petar Kočić" igra komad "Moj sin samo malo sporije hoda" Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Autor je Ivor Martinić, a reditelj Ivan Plazibat. U komadu igraju Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

"Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti", riječi su Nejre Babić, dramaturga predstave.

Nakon SARTR-a publika na Teatar festu gledaće komad Narodnog pozorišta u Beogradu u koprodukciji sa "Sterijinim pozorjem" i Fondacijom "Novi Sad - prestonica kulture". U pitanju je predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", koja je uzgred apsolutni pobjednik nedavno završenog "Sterijinog pozorja".

Autor komada je Đorđe Kosić, a reditelj Jug Đorđević. Aleksiju Rajčić igra Vanja Ejdus, horovođe su Iva Milanović i Novak Radulović, a hor Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Danijela Milošević, Mladen Lukić, Goran Milošević.

"Kada je 1898. Milutin A. Popović izdao knjigu 'Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda' bio je to istorijski trenutak u kome je prostor na literarnoj sceni dat ženama 'zločinkama' da ispričaju svoju verziju priče. Ovaj roman poslužio je Đorđu Kosiću kao inspiracija za komad 'Uspavanka za Aleksiju Rajčić'. Vek i po kasnije nalazimo se na sceni Narodnog pozorišta i slušamo iskaz jedne od osuđenica. Nažalost, ne treba nam mnogo da shvatimo koliko je položaj žena u svetu, a posebno kod nas, i dalje daleko od idealnog, ali kada shvatite da se na našim prostorima narativ u kojem je žena biće drugog reda protkao kroz celu istoriju, onda postavljanje jednog ovakvog komada postaje neminovnost", riječ je reditelja.

Svečano zatvaranje Teatar festa "Petar Kočić" najavljeno je za nedjelju, kada će u čast nagrađenih Narodno pozorište u Beogradu izvesti operu "Deca" kompozitorke i rediteljke Irene Popović Dragović. Opera je nastala po romanu u stihu Milene Marković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije