Pozornica

"Talas hladnog vremena" i "Prije nego dijete zaspi" u BNP-u Zenica

"Talas hladnog vremena" i "Prije nego dijete zaspi" u BNP-u Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | "Talas hladnog vremena" i "Prije nego dijete zaspi" u BNP-u Zenica

ZENICA - Predstava za djecu "Talas hladnog vremena" prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića biće izvedena sutra u 11 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) povodom Svjetskog dana lutkarskih pozorišta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade i Međunarodnog dana osoba sa Down sindromom.

Kako saopštavaju iz BNP Zenica, komad je nastao u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen 'imaginarni prijatelj', Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje", naveo je o predstavi režiser Mijatović.

Uloge u predstavi ostvaruju Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević Čeliković i Mensur Begičević, a jezičku adaptaciju teksta je uradila Merima Handanović.

U zeničkom pozorištu 23. marta u 11 časova biće izvedena predstava za bebe "Prije nego dijete zaspi" takođe autora i reditelja Miroljuba Mijatovića.

"'Prije nego dijete zaspi' je predstava za bebe koja govori o tome što se događa kada tri djevojčice ne mogu zaspati i preporučuje se za prvi dolazak djece u pozorište. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta iznad godinu dana", saopštili su iz BNP-a Zenica.

U predstavi igraju Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Kaknjo.

Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i kreaciju lutaka Ena BegičevićČeliković, za izradu lutaka su bili zaduženi Mensur Begičević i Maida Šišić, a muziku potpisuju Abidin Čolaković i Elvir Škiljo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije