Pozornica

"Tartif" obilježio drugi takmičarski dan Teatar festa

"Tartif" obilježio drugi takmičarski dan Teatar festa
Foto: N.N. | "Tartif" obilježio drugi takmičarski dan Teatar festa

BANJALUKA - Autorski projekat Igora Vuka Torbice, predstava "Tartif" inspirisana istoimenim Molijerovim tekstom, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta iz Sombora, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) izvedena je u utorak, druge takmičarske, a ukupno četvrte večeri 22. Teatar festa "Petar Kočić".

U ulozi Tartifa, odnosno varalice, ansambl je maestralno predvodio Saša Torlaković, a njegove kolege na sceni bili su Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša.

Torlaković je tokom okruglog stola nakon izvedbe komada razgovor počeo pričajući o samom nastanku istog.

"Igor i ja smo počeli da se dogovaramo o tome šta bismo mogli da radimo bez  razmišljanja o koprodukciji. On dosta dobro poznaje naš ansambl i krenuli smo u razgovore. Mi smo odabrali okvirnu temu, koju smo u vrlo ranoj, početnoj fazi,  nazvali 'Diktator'. Pri tome nas nije interesovala priroda diktatora, nego šta je to u ljudima da prihvataju nekog ko je diktator, apsolutista ili autokrata", kazao je glumac.

Predstavu otvara monolog Dorine, koju igra Hana Selimović. Ona publiku uvodi  u  vrtlog emocija i odnosa između likova  koji  u  finalu  predstave  generišu sumoran i mračan kraj. Predstava se, prema njenom mišljenju, naprosto neosjetno desila dok su se kao grupa rvali sa različitim materijalima i improvizacijama.

"Na prvu probu je došao reditelj i pitao nas šta bismo voljeli da radimo. Tražio je od svakog od nas da mu damo neku temu. Zanimljivo je da smo svi mi dali neku temu koja je u procesu stvaranja predstave ostala vezana za naš lik. Ja sam rekla: 'Teskoba, anksioznost i hipohondri'", riječi su Hane Selimović koja je poput Torlakovića izazvala velike ovacije nakon izvedbe.

Četvrtog dana Teatar festa u NP RS održana je i promocija monografije "Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić, dok je u okviru trećeg Festivala monodrame mladog glumca na sceni "Petar Kočić" nastupila Tatjana Dimitrijević igrajući komad "Nisam bila ovde". Riječ je o monodrami koja govori o liku i djelu legendarne engleske glumice Vivijen Li.

"Kada pomislim na njen glumački život, malo je reći da sam očarana. Imala je prebogatu karijeru, dobila  je  dva  'Oscara'  za  filmove  'Prohujalo s  vihorom'  i  'Tramvaj  zvani  želja',  igrala  je u  kultnim  filmovima  i  predstavama  koje  su obeležile dvadeseti vek. Bila je oličenje posvećenosti i  profesionalizma,  tako  da  je  mogla  da  snima do iznemoglosti, čak i po 17 sati bez prestanka. Imala je buran privatni život koji se preplitao sa poslovnim", navela je mlada glumica Tatjana Dimitrijević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije