Pozornica

Pratite nas na Google news

Teatar fest “Petar Kočić” : Svi komadi okrenuti ka sadašnjem trenutku

Teatar fest “Petar Kočić” : Svi komadi okrenuti ka sadašnjem trenutku
Teatar fest “Petar Kočić” : Svi komadi okrenuti ka sadašnjem trenutku
Nevena Vržna, Foto V.Stojaković

BANJALUKA - Premijernim izvođenjem komada "Podvala" u režiji Đurđe Tešić i u izvođenju Narodnog pozorišta RS (NP RS) biće podignuta zavjesa ovogodišnjeg, 19. pozorišnog festivala Teatar fest "Petar Kočić", koji će se u periodu od 17. do 24. maja održati u NP RS u Banjaluci.

Takmičarski program Teatar festa upotpunjuje šest predstava iz regiona, koje je birala selektor Ljiljana Čekić.

"Tokom selekcije sam naišla na niz neočekivanih situacija i problema. Jedan od tih problema je nedovoljna pozorišna selekcija jer je manjak finansija u regionu uzrokovao i manji broj premijernih igranja, a samim tim i smanjen je broj kvalitetnih predstava koje bi eventualno ušle u selekciju", rekla je na početku izlaganja selekcije Čekićeva.

Ljubitelji dobre teatarske igre imaće priliku na daskama NP RS da pogledaju komad "Bela kafa", u režiji Milana Neškovića i u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu. Biće izvedene i predstave "Čudovište", prema režiji Predraga Štrpca, a u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Atelje 212" iz Beograda izvešće "Kafa i cigarete - pozdrav iz Beograda", autorski projekat Mie Knežević, dok će predstavu "Duh koji hoda" u režiji Aleksandra Popovskog igrati Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

U takmičarskom programu Teatar festa su i komadi "Sumnjivo lice" u režiji Olivere Đorđević, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, i "Čaruga" u režiji Stanislava Grujića, koji je koprodukcija Narodnog pozorišta iz Leskovca i Puls teatra iz Lazarevca.

"Kao selektor ovogodišnjeg festivala odgledala sam 39 predstava. Iako žanrovski različite, od komedije i satire do tragedije, i neujednačene po umjetničkim dometima, sve odabrane predstave jasno se referišu prema sadašnjem trenutku i mjestu na kome živimo. Mjesto radnje svih predstava smješteno je na prostor zapadnog Balkana", rekla je Čekićeva.

Na zatvaranju Teatar festa biće izveden gala koncert Konstantina Kostjukova i zvijezda Beogradskog baleta. U okviru pratećeg programa festivala biće održane tri promocije knjiga, promovisani časopisi "Scena" i "Agon". Cijena paketa ulaznica za sve takmičarske predstave iznosi 100 KM, dok je za pojedinačne 20 KM i biće u prodaji od naredne sedmice. Ukupan budžet za organizaciju festivala iznosi 225.000 KM.

Ostali takmičarski komadi

"Bela kafa" - Narodno pozorište Beograd

"Čudovište" - Narodno pozorište "Toša Jovanović", Zrenjanin

"Kafa i cigarete - pozdrav iz Beograda" - "Atelje 212", Beograd

"Sumnjivo lice" - Hrvatsko narodno kazalište, Osijek

"Čaruga" - Narodno pozorište Leskovac/Puls teatar Lazarevac

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije