Pozornica

Teatar fest "Petar Kočić" prvi put biće otvoren koncertom ispred NP RS

Teatar fest "Petar Kočić" prvi put biće otvoren koncertom ispred NP RS
Foto: N.N. | Teatar fest "Petar Kočić" prvi put biće otvoren koncertom ispred NP RS

BANJALUKA - Koncertom novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) ispred ove pozorišne kuće u subotu, s početkom u 21 čas, biće otvoreno 24. izdanje Teatar festa "Petar Kočić".

Biće ovo presedan u istoriji najvećeg i najznačajnijeg pozorišnog festivala u Republici Srpskoj, koji je u godinama iza nas otvaran premijerama ansambla domaćina. Nakon što je osnovan prvi profesionalni, a institucionalizovani orkestar kod nas, i Teatar fest će prvi put biti otvoren ispred, a ne unutar zgrade pozorišta, i to prvi put koncertom, a ne predstavom u produkciji NP RS.

Koncert će biti održan pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, a uz veliki simfonijski orkestar nastupiće hor i sopran Dunja Simić.

"Biće izvedene dvije klasične numere jer se radi o klasičnom orkestru, ali ostatak programa je namijenjen publici koja uživa u filmskoj muzici", kazala je Branka Radošević Mitrović.

Dan nakon otvaranja, u nedjelju uveče, takmičarski program festivala na velikoj sceni nacionalnog teatra Republike Srpske otvoriće predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor. Riječ je o tekstu koji je praizvedba, a koji potpisuje Nina Plavanjac, dok je za režiju i kompoziciju bio zadužen Marjan Nećak.

Selektorka ovogodišnjeg festivala je Slađana Zrnić, prvakinja drame NP RS, a slogan festivala je "Snaga zemlje".

U selekciju su ušle i predstave "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta po tekstu Milana Ramšaka Markovića (inspirisano dramom Hajnera Milera) i u režiji Sebastijana Horvata, "Jugoslavija, moja otadžbina" rađena u koprodukciji Gledališća Koper i Pozorišta Prijedor po tekstu Gorana Vojnovića i u režiji Marka Misirače, "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta po tekstu Maje Todorović, a u adaptaciji i režiji Ane Vukotić, "Kod večite slavine", koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad po tekstu Momčila Nastasijevića i u režiji Sonje Petrović i "Petrijin venac" beogradskog Ateljea 212, po tekstu Dragoslava Mihailovića i u režiji Bobana Skerlića.

Nabrojanih šest predstava Slađana Zrnić izabrala je od 24. prijavljene na festival.

"Utisak koji sam stekla gledajući sve prijavljene predstave je da pozorišne kuće insistiraju na svedenim, jednostavnim scenografijama, potpomognute video-dizajnom i animacijama koje su sastavni dio scenografije, ali i aktivni dijelovi radnje. Drugi utisak je taj da se pozorišta iz regiona udružuju. Koprodukcije su, očigledno, budućnost regionalnog teatra", kazala je ranije Slađana Zrnić.

Zrnićeva je dodala da problemi sa kojima se susrela pri selektovanju predstava jesu najviše tehničke prirode, te da je očigledna dominacija predstava koje se postavljaju na velikim scenama, a neke od njih nisu ušle u selekciju jer scena Narodnog pozorišta Republike Srpske ne podržava tehničke uslove predstave.

Festival traje do 11. juna.

 

Uporedo sa Teatar festom i PAF

Uporedo sa Teatar festom u subotu prvi put počinje i PAF - Pozorišni akademski festival, koji organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Centar za vizuelnu umjetnost. Festival će trajati do ponedjeljka, 6. juna, na Ljetnoj sceni Akademije umjetnosti, te scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta "Jazavac".

PAF je osmišljen kao festival akademskog pozorišta, koji će na jednom mjestu da okupi studente dramskih umjetnosti akademija i fakulteta iz regiona, s ciljem da im pruži priliku za razmjenu znanja, iskustava i vještina, kao i stvaranje novih umjetničkih vrijednosti, te promoviše mlade pozorišne umjetnike i podstakne intenzivniju saradnju i jačanje veza između banjalučke Akademije i sličnih obrazovnih institucija iz okruženja. Prvi PAF ugostiće više od 80 učesnika, a publika će imati priliku da pogleda sljedeće predstave fakulteta i akademija dramskih i srodnih umjetnosti iz regiona, u okviru takmičarskog programa: "Persona" (Fakultet umjetnosti Priština - Zvečan), "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" (Akademija umjetnosti Beograd), "Proslava" (Akademija umjetnosti Novi Sad), "Psihoza u 4.48" (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo) i "Psihoterapija" (Fakultet savremenih umjetnosti Beograd).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije