Pozornica

"Tetovirani Isus" u nedjelju u "Podrum sceni"

"Tetovirani Isus" u nedjelju u "Podrum sceni"
"Tetovirani Isus" u nedjelju u "Podrum sceni"

BANJALUKA - Predstava "Tetovirani Isus" po motivima drama Mirka Kovača i u režiji i adaptaciji Aleksandra Pejakovića premijerno će biti izvedena u "Podrum sceni" Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP) u nedjelju s početkom u 20.30.

Nakon komada "Mlijeko", ovo će biti druga premijera u 41. sezoni BSPa, koja nosi simboličan naziv "Četrdeset", povodom jubilarnih 40 godina postojanja ove značajne pozorišne i kulturne ustanove.

Radnja predstave se dešava u banjalučkom zatvoru na Tunjicama pred početak i tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i prati sudbinu bivšeg džeparoša kojem je nadimak Isus, a koji se greškom nađe u pritvoru.

"Interesantno je da će u predstavi zajedno igrati amateri i profesionalci, odnosno glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zoran Stanišić, a veliku pomoć, kao i uvijek, pružiće nam specijalni gost Dragoslav Medojević, koji je ujedno i najstariji član Studentskog pozorišta", kazao je za "Nezavisne" Aleksandar Pejaković, režiser predstave i umjetnički direktor BSPa.

Osim glumaca NP RS, u projektu je kao gostujući glumac Srećko Marčeta, kome je matična scena "Teatar scena" Novi Grad, a prvi put na daskama koje život znače naći će se predstavnici Udruženja građana "Nova varoš" Siniša Antić, Dejan Javorac, Mario Knežević i Boris Jeličić.

Posljednji nabrojani, inače bivši šampion svijeta u karateu i najbolji sportista Republike Srpske iz 2001. godine u izboru "Glasa Srpske", zadužen je za scensku borbu i izgovoriće posljednju i prvu repliku u predstavi.

Isusa će igrati Slobodan Bobar, a ostali glumci angažovani na matičnoj sceni jesu Jovana Jokić, Bojana Blagojević, Jovana Tanasić, Branka Mišić, Mladen Erak, Branka Mišić i Jana Ivanović.

Ovakvim izborom glumaca, prema riječima Aleksandra Pejakovića, amateri direktno na sceni uče od profesionalaca i to je tradicija koju je BSP započeo još devedesetih godina prošlog vijeka, kada im se kao gost pojavio Dobrica Stefanović. Pejakovića je ispričao i šta ga je privuklo djelu Mirka Kovača.

"Mirko Kovač nam je postao interesantan jer je dobitnik svih priznanja bivše nam države Jugoslavije i za filmski scenario i za pozorišne komade koje je pisao. Najpoznatiji njegov scenario 'Dan za tetoviranje', na osnovu kojeg je snimljen film u Makedoniji u režiji Stoleta Popova, je zapravo ono na šta se ovaj komad najviše oslanja. Interesantno je napomenuti da BSP od 1984. nije na repertoaru imao hrvatskog pisca, te je stoga ova predstava za nas veoma značajna", otkrio je Pejaković, naglasivši da komad nema konotacije društveno angažovane predstave, već naprotiv, to je tragikomedija o čovjeku koji ne može da krene dalje jer ga prošlost vuče nazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije