Pozornica

"Tihi obrt" Zagrebačkog kazališta mladih na drugoj večeri "Zapleta 08"

"Tihi obrt" Zagrebačkog kazališta mladih na drugoj večeri "Zapleta 08"
"Tihi obrt" Zagrebačkog kazališta mladih na drugoj večeri "Zapleta 08"

BANJALUKA - Zaposliti se, raditi i preživjeti ovdje i sada - apstraktna je umjetnost. Ukratko, ovo bi bio osnovni sinopsis, ali i poruka predstave "Tihi obrt", koju je izvelo Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u nedjelju uveče, druge festivalske i prve takmičarske noći Festivala mladog glumca "Zaplet 08" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Po formi apstraktnu, a po temi veoma životnu i aktuelnu pozorišnu priču banjalučkoj publici ispričali su glumci Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Sara Stanić i Lukrecija Tudor. Predstava je nastala u saradnji sa profesorima Bobom Jeličićem i Jerkom Marčićem kada su nabrojani glumci pohađali drugi semestar Akademije umjetnosti u Zagrebu. Kako je riječ o ispitnom komadu rađenom prije dvije i po godine, tekst predstave koja je u međuvremenu postavljena na redovni repertoar ZKM-a neprestano je podvrgavan promjenama i aktuelizaciji. Osnova priče prati djevojku Saru koja posjeduje diplomu, znanje dva strana jezika, ali je zbog nezaposlenosti primorana da bude na izdržavanju i neprestanim pridikama starije sestre. Tihi obrt, kako glasi naziv predstave, zapravo se dešava kad Sara nakon mučnih razgovora i preporuka dobije posao u jednoj "maloj tvrtki" koja je metafora savremenog hrvatskog i balkanskog društva.

"Ovo je naš drugi dom. Naša firma nije samo radni kolektiv, ona je naša obitelj u kojoj nas povezuje ne samo kolegijalnost, nego ljubav koja se osjeti u pozdravima, koja se ćuti u osmijesima i koja prelazi granice ovoga ureda. Naš je posao kruh s petnaest kora, ali mi kad pokleknemo, ako i padnemo, dignemo se, otresemo prašinu sa sebe i nastavimo dalje", na jednom mjestu u predstavi kaže Dado, kojeg je za ovaj govor inspirisao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Tu su i psovke Hrvojke (glumci u predstavi nose sopstvena imena), koje je, kako nam je kazala nakon izvedbe, "prepisala" od Zdravka Mamića, potpredsjednika Dinama, nakon što je ovaj izvrijeđao jednog novinara. Tu su i mnoge situacije koje su jednostavno preuzete iz štampe i sa televizije.

"Način na koji se danas ljudi bore sa stresom doveden je do apsurda", kazala je Hrvojka Begović, koja je dobila nagradu publike za glumicu večeri. Njen brzi govor, scenski pokreti i uopšte gestikulacija i mimika, koji su na zavidnom nivou tokom cijelog komada, pokazali su da na ovoj ispitnoj predstavi nije mogla dobiti ništa manje od najveće ocjene. Igra slučaja je tako htjela, rekao je Dado Ćosić, da on, Hrvojka i Adrian Pezdirc zahvaljujući baš ovoj predstavi dobiju posao u ZKM-u.

"Predstava ima apstraktni izraz, ali njega je dosta olakšala činjenica da je to tema koja je jako prisutna u smislu da je gotovo postala poslovica da morate naći vezu za posao. Dakle, imali smo jaku polaznu točku", riječi su Sare Stanić, koja se u komadu od buntovne djevojke s određenim idealima pretvara u nekog ko radi sigurnosti i egzistencije klima glavom. Iako predstava otvara moralna pitanja: kako do pronalaska posla, kako na tom poslu ostati normalan, itd, njena snaga ipak leži u jakom glumačkom izrazu, a manje u "obrtu" koji je mogao biti i glasniji. S tim se bar složila banjalučka publika, potvrdivši visoke ocjene za glumu na Akademiji umjetnosti u Zagrebu u tamo nekom semestru, koji je završio prije dvije i po godine. Nakon predstave publika je imala priliku da uživa u druženju sa glumcem Leonom Lučevim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije